5 érdekesség a C-vitaminnal kapcsolatban

2020-12-09

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Slider loading...

Ki ne hallott volna már a C-vitaminról, melyet sokan elsődleges vitaminként tartanak számon? Fokozza az immunfunkciót, segít abban, hogy a megfázás rövidebb és kevésbé intenzív legyen, de ezen kívül mit tudhatunk még róla? Következzen 5 érdekesség!

1. A legtöbb élőlény, kivéve a tengerimalacot, az emberszabásúakat és az embert, képes a C-vitamin előállítására. Őseink a C-vitamin szintetizáló képességünket valamikor 40-50 millió évvel ezelőtt veszítették el, mivel a növényi táplálékból származó C-vitamin mennyisége meghaladta a szükségletet, és ez visszafejlesztette a bioszintézist. A legtöbb állatfaj, napi 1.8 és 15 gramm közötti C-vitamin mennyiséget termel meg, sőt stressz esetén ennél akár jóval többet is.

2. Az RDA (Recommended Dietary Allowance: Ajánlott Napi Tápanyagbevitel) napi 80mg C-vitamin bevitelét javasolja, azonban ez a mennyiség jó eséllyel csak ahhoz elegendő, hogy elkerülhesse az ember a skorbutot. A C-vitamin szükséglet számos tényező hatására emelkedhet, így a stressz, a fokozott szellemi igénybevétel, a sport, a dohányzás, a terhesség vagy épp a leterhelt immunrendszer fokozott C-vitamin felhasználással jár.

3. A C-vitamin fő forrásait mindennapi táplálékaink, azon belül is a friss gyümölcsök és zöldségfélék jelentik. A C-vitamin azonban roppant könnyen bomlik, így a nem megfelelő tárolási körülmények miatt fény vagy hőmérséklet hatására akár teljes egészében is elveszhet az egyes élelmiszerekből.[1] Hasonló következményekkel jár, ha zöldségeket és gyümölcsöket rézedényben áztatjuk.

4. Szent-Györgyi Albert nem is tudta, hogy a C-vitamint sikerült felfedeznie 1927-ben. A professzor az állatok mellékveséjéből szintetizált vegyületnek kezdetben a "nemtudomcukor" nevet adta és csak később nevezte át hexuronsavvá, vagy közismertebb nevén C-vitaminná. Felfedezéséért 1937-ben Nobel díjat kapott.

5. A C-vitamin volt az első vitamin, amit gyártottak és tabletta formájában előállítottak, hogy azt étrend-kiegészítőként szedhessék az emberek.

Népszerűsége azóta is töretlen, manapság leginkább "nátha ellenes" illetve immunrendszer roboráló szerként ismert – nem véletlenül.

Vizsgálatok szerint a C-vitamin fokozza az immunfunkciót[2,3,4], illetve segít abban, hogy a megfázás rövidebb és kevésbé intenzív legyen[5]. Ellenőrzött vizsgálatokban napi néhány gramm C-vitamin kiegészítés átlagosan 23%-kal csökkentette a megfázás időtartamát és annak súlyosságát.[6]

Az őszi-téli időszakban, illetve a fokozott leterheltség esetén napi 2-3000mg C-vitamin bevitele is indokolt lehet felnőttek számára, betegség esetén pedig ennek akár a duplája is, egyenletesen elosztva a nap folyamán.

Termékpalettánkon két magas dózisú C-vitamin formula is megtalálható a C-1000 Bioflavonoids és a Vita-C 1100 személyében. Segítségükkel könnyedén kielégítheted szervezeted fokozott C-vitamin igényét.

Scitec C-1000 Bioflavonoids

Forrás:

1. Southgate DAT, Johnson I. Food Processing. In:Garrow JS, James WPT, eds. Human Nutrition and Dietetics, 9th Edition Edinburgh: Churchill Livingstone, 1993: 336-353.

2. Heuser G, Vojdani A. Enhancement of natural killer cell activity and T and B cell function by buffered vitamin C in patients exposed to toxic chemicals: the role of protein kinase-C. Immunopharmacol Immunotoxicol. 1997 Aug;19(3):291-312.

3. Kim JE, Cho HS, Yang HS, et al. Depletion of ascorbic acid impairs NK cell activity against ovarian cancer in a mouse model. Immunobiology. 2012 Sep;217(9):873-81.

4. Kennes B, Dumont I, Brohee D, Hubert C, Neve P. Effect of vitamin C supplements on cell-mediated immunity in old people. Gerontology. 1983;29(5):305-10.

5. Van Straten M, Josling P. Preventing the common cold with a vitamin C supplement: a double-blind, placebo-controlled survey. Advan Ther. 2002 May-Jun;19(3):151-9.

6. Hemilä H. Vitamin C supplementation and common cold symptoms: factors affecting the magnitude of the benefit. Med Hypotheses 1999;52:171-8.


Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!