A D-vitamin új arca!

2021-03-03

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

A D-vitamin manapság az egyik legszélesebb körben alkalmazott étrend-kiegészítő – nem alaptalanul. A D-vitamint először a viktoriánus korban alkalmazták az angolkór ellen, mára azonban, a naponta megjelenő kutatási eredményeknek köszönhetően, egyre inkább világossá vált számunkra, hogy hatása ennél jóval túlmutat.

A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, bár szerkezete és a szervezetben betöltött szerepe miatt inkább a pro-hormonok kategóriájába soroljuk.

A D-vitamin elsődleges forrásának a napsugárzást tekintjük, azonban életmódunkból adódóan egyre kevesebb időt töltünk a szabad ég alatt, aminek következtében a lakosság döntő többsége állandó D-vitamin hiányban szenved.

Bizonyított tény, hogy a D-vitamin hiány számos modern, úgynevezett civilizációs betegséggel hozható szoros kapcsolatba, mint például:

  • 2-es típusú cukorbetegség
  • autoimmun betegségek
  • daganatos elváltozások
  • depresszió
  • elhízás

Az elhízás a 21. század egyik legégetőbb problémája. Kétségtelen, hogy a fokozott testsúlynövekedés hátterében elsősorban a mértéktelen kalóriafogyasztás és a mozgásszegény életmód áll, azonban a jelek szerint a D-vitamin hiány is közrejátszhat a túlsúly kialakulásában.

A D-vitamin több olyan endokrin rendszerben tölt be kulcsfontosságú szerepet, amelyek az egyes hormonok felszabadítása, termelése által meghatározzák az anyagcsere sebességét és egészségét.

A legjelentősebbek a következők:

  • pajzsmirigy
  • hasnyálmirigy
  • mellékvese
  • agyalapi mirigy
  • urak esetében a herék
  • hölgyeknél pedig a petefészek

A jelek szerint azonban a D-vitamin pótlás nem csak az elhízás megelőzésében játszhat kulcsszerepet, hanem a plusz kilók leadásában is.

D-vitamin, mint zsírégető?

Az American Journal of Clinial Nutrition nevu táplálkozástudományi folyóiratban közzétettek egy tanulmányt, amelyben azok a nők, akik testsúlycsökkentő diéta alatt kiegészítésként D-vitamint kaptak, több súlyt veszítettek, mint azok a nők, akik nem szedtek D-vitamint.

Az alacsonyabb vérnyomás, a csökkent vércukor- és inzulinszint, valamint az alacsony vérzsírszint azoknál a kutatási résztvevőknél volt a hangsúlyosabb, akik a diétájuk alatt kalciumot és D-vitamint szedtek. Azt is megállapítottak, hogy az ázsiaiak lényegesen hajlamosabbak a túlsúlyra és az inzulinrezisztenciára, ha D-vitamin hiányban szenvednek.

A tudósok azt feltételezik, hogy a D-vitamin a jeleket bocsát ki a zsírégetéshez, és ezáltal a zsírsejteken található speciális receptorokon keresztül szabályozza, hogy a zsírt elégessük-e energiává, vagy inkább elraktározzuk ínségesebb időkre.[1]

Természetesen a D-vitamin sem végzi el senki helyett a piszkos munkát, csak támogatja a szervezetben zajló metabolikus, zsírégető folyamatokat.

A D-vitamin új arca

Mennyi D-vitamint célszerű pótolni?

A D-vitamint, csakúgy, mint az összes étrend-kiegészítőt, személyre szabottan célszerű alkalmazni, ugyanis az emberek D-vitamin szintje erősen eltérhet egymástól. A kutatási eredmények szerint a túlsúlyosak D-vitamin igénye például jelentősen nagyobb, mint a nem elhízottaké.[2]

A D-vitamin ellátottságot a legjobban a szérum-25(OH) D-vitamin szint tükrözi, amit vérvétel útján lehet megvizsgálni.

A D-vitamin-szintet 50 nmol/l alatt tekintjük hiányosnak, 50-75 nmol/l között alacsonynak, a normál érték pedig 75 és 150 nmol/l között van.

Termékpalettánkon két D-vitamin formula is megtalálható, a Vitamin D3 és a Vitamin D3 Forte személyében. Mindkét termék – mint ahogyan a nevükből is sejthető – D3 vitamint tartalmaz, amely a szervezet számára a legjobban felhasználható D-vitamin forma.

A két termék közötti lényeges különbség a hatóanyagtartalomban nyilvánul meg, ugyanis előbbi 500NE, míg utóbbi 2500NE hatóanyagot tartalmaz kapszulánként.

    Vitamin D3 Forte 100 kap.
    3 190 Ft
    31,90 Ft/kap.
    Kosárba teszem
    Vitamin D3 250 kap.
    2 790 Ft
    11,16 Ft/kap.
    Kosárba teszem

Forrás:

[1] Masan C. et al. (2014): Vitamin D3 supplementation durring weight loss. A double-blind randomized controlled trial. American Journal of Clinical Nutrition, 99(5), 1015-1025.

[2] Vranic és mtsai., 2019