A fehérje kalandos útja az izmaidig, avagy tudj meg mindent a fehérje emésztéséről

2019-11-07

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Fehérjék nélkül nincs élet. Nélkülük képtelenek lennénk fejlődni, regenerálódni és egyáltalán létezni. Reméljük, hogy ezekkel az információkkal már olyannyira tisztában vagy, mint a lakcímeddel, vagy hogy mennyi az egy ismétléses maximumod a kedvenc gyakorlatodban.

Főbb fehérjeforrásaink – mint ahogy azt már a korábbi cikkeinkben is leírtuk – a húsfélék, halak, tojás, egyes tejtermékek és hüvelyesek, illetve a proteinporok.

Gondolkoztál már azon, hogy mi történik a roston sült csirkemellel vagy a kedvenc csokis ízű fehérjeporoddal miután elfogyasztottad?

Milyen módon és kalandos úton érnek el ezek a táplálékok az izmaidhoz vagy egyéb más szöveteidhez, sejtjeidhez?

Járjunk utána, és tegyük tisztába ezeket a dolgokat, hiszen, ha hosszútávú, fenntartható eredményt szeretnél elérni, nem árt, ha tisztában vagy szervezeted működésével.

Vágjunk is bele!

Fehérje emésztése

Az vagy, amit megeszel – tartja a mondás. Pontosítanánk! Az vagy, amit meg is emésztesz.

Az emésztés nem más, mint a szilárd vagy folyékony állapotban felvett táplálék átalakítása a szervezet sejtjei által felszívható és felhasználható anyagokká.

Nézzük meg az emésztés, azon belül is a fehérje emésztésének folyamatát lépésről lépésre!

Ne aggódj, nem fogunk unalmas és érthetetlen információkkal terhelni. Ezúttal is pont annyit szeretnénk adni, amennyire szükséged van – se többet, se kevesebbet.

A fehérje emésztés folyamata

1. Az ember szervezetében az emésztés a szájüregben kezdődik, ahol a fogak által szétzúzott táplálék nyállal keveredik. Emlékezz csak vissza! Ezért mondogatta gyerekkorodban mindig a nagyi, hogy rágd meg alaposan az ételt, mielőtt lenyeled!

2. Miután lenyelted a megrágott ételt, a falat a gyomorba kerül, ahol a fehérjében lévő peptidkötések hasítását a gyomornedv úgynevezett pepszinje (fehérjebontó enzime) veszi kezelésbe.

(Az aminosavak úgynevezett peptidkötésekkel kapcsolódnak egymáshoz. Ezt úgy képzeld el, mint egy láncban a láncszemeket.)

3. Ezután a már előemésztett fehérje a vékonybélbe jut, ahol a hasnyálmirigy által termelt váladék, a hasnyál is beszáll a buliba. Ebben többféle fehérjebontó enzim is megtalálható, mint a tripszin, kimotripszin és a peptidázok.

4. Az emésztési folyamatban a fehérje peptidek aminosavakra bomlanak. Ezek után a vékonybél bélhámsejtjeiben megkezdődik az aminosavak felszívódása.

5. A vékonybélből felszívódott aminosavak bekerülnek a vérkeringésbe, és meg sem állnak egészen a sejtekig.

A fehérjék alkotóelemei

Az emésztés folyamatának leírásában többször is találkozhattál az „aminosav” kifejezéssel.

Ez természetesen nem véletlen, hiszen az aminosavak a fehérjék alkotóelemei.

Több mint 150 aminosavat ismerünk, azonban az élő szervezetben csupán 22 fehérjeépítő aminosav található.

A 22 fehérjeépítő aminosavat 3 csoportba szoktuk besorolni:

1. Esszenciális aminosavak: Ezeket az aminosavakat szervezetünk nem képes előállítani, ezért bevitelükről mi magunknak kell gondoskodnunk étel vagy étrend-kiegészítők segítségével.

2. Félig vagy feltételesen esszenciális aminosavak: Bizonyos körülmények között, mint a sportolás, tartós stressz vagy egyes betegségek esetén szervezetünk nem tud, vagy nem elegendőt tud belőlük előállítani.

3. Nem esszenciális aminosavak: Ezeket az aminosavakat szervezetünk maga is képes előállítani, így pótlásukról a legtöbb esetben nem kell gondoskodni.

Az esszenciális aminosavakkal, illetve néhány feltételesen esszenciális aminosavval közelebbről is megismerkedhetsz:

  • Glutamin
  • BCAA
  • Arginin

Nem is volt olyan vészes, ugye? Na, irány edzeni, a súlyok már várnak rád.


Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!

Kérdés
2021-02-18
Körülbelül mennyi ideig tart a fehérjéket megemészteni? Tegyük fel mozgáshiányos állapotban.

válasz
2021-02-22
Szia!

Ez attól függ, milyen fehérjeforrásról beszélünk. A tejsavófehérje turmix percek alatt felszívódik, a szilárd húsok emésztése pedig napokba telik.