A regeneráció királya - a glutamin

2020-06-22

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

A glutaminról már szinte minden sportoló hallott, azonban csak kevesen ismerik igazán ezt a sokoldalú aminosavat. Nézzük, mik azok a hatások, amelyek kiemelik a glutamint a többi aminosav közül, és ami miatt joggal illeti a regeneráció királya cím!

A glutamin az izomzat aminosav állományának mintegy 61%-át adja, így egyáltalán nem meglepő az a tény, hogy kitüntetett szerepet játszik az intenzív fizikai igénybevételek utáni regenerációban és az izomépítésben.

Feszes, töltött érzés akár diétában is

A glutamin az egyetlen olyan "nem szénhidrát", ami képes betölteni a glikogénraktárakat. A glikogénraktárak az izmok energia raktárai. Ezek állapota, töltöttsége alapjaiban határozza meg az energiaszintet, az edzések minőségét és egyáltalán, a regeneráció ütemét.

Az edzés végéhez közeledve gyakran tapasztalható a gyengülés, enerváltság. Ez a jelenség részben pont a glikogén raktárak csökkenésének tudható be. Orvosolható a probléma az edzés közbeni koktél kiegészítésével: 5-10 gramm glutamin képes ellátni ezt a feladatot, kiváltképp diéta ideje alatt, amikor a cukrok fogyasztása edzés közben sem javasolt.

Haladók számára nem lehet ismeretlen a szálkásító periódusok alkalmával tapasztalható laposság, valamint a fokozott éhségérzet. Ilyen esetben különösen hasznos lehet az extra glutamin fogyasztása, ugyanis a glikogénraktárak feltöltésén keresztül képes ellensúlyozni ezt a laposságot, emellett a vércukorszint stabilizálásán keresztül segíthet az éhségérzet enyhítésében is.

További hasznos tulajdonságok

Intenzív edzés hatására egy sor katabolikus folyamat uralkodik el a szervezetünkben. A kortizol szint (ez az úgynevezett stresszhormon, ami bontja az izmainkat) az égbe szökik, a vázizomzat glutamin szintje pedig a mélybe zuhan. Ez izomtömeg vesztést, enyhe regenerációt, hosszú távon pedig immungyengülést és túledzettséget eredményez.

A glutamin azonban edzés után fogyasztva csökkenti az izomszöveg degradációját, emeli a növekedési hormon szintet és csökkenti a kortizol szintjét, így több oldalról is támogatja a regenerálódás folyamatát.

L-Glutamine termékünket megtalálhatod webáruházunkban is.

Tényleg ennyire hatásos?

A válasz egyértelmű igen. Számos kórházi kezelésben előszeretettel alkalmazzák a glutamint kiegészítő kezelésként az izomvesztés mérséklésének érdekében.

Ha ez még nem lenne elég

A glutamin nem csak az izomzatra van kedvező hatással, de a kutatások szerint támogatja az emésztőrendszer egészségét is, ugyanis elsődleges energiaforrásként szolgál a bélsejtek számára. Hiányában csökken az emésztőrendszer védekezőképessége (a bél fokozottan áteresztővé válik), aminek következtében toxinok, különböző mérgező anyagok juthatnak be a vérkeringésbe.

A glutamin pótlása tehát regenerálja a bélfalat. Enyhíti, megszünteti az áteresztő bélszindrómát[1][2], csökkenti a belek gyulladását, illetve segíthet az IBS és a hasmenés tüneteinek kezelésében azáltal, hogy elősegíti a bél nyálkahártyának termelődését, ami egészséges bélmozgáshoz vezet [3]. Az emésztőrendszer egészségi állapota pedig szorosan összefügg az immunrendszer állapotával - még egy érv a glutamin mellett!

A glutamin adagolása

A glutamint gyakorlatilag lehetetlen túladagolni. Napi 10-20 grammos dózis elegendő lehet, azonban betegség, illetve tartósan alacsony szénhidrátbevitel esetén indokolt lehet a korábbi napi bevitelt akár a duplájára emelni. A Scitec 100% tisztaságú, por kiszerelésű natúr glutaminja bármilyen italba bekeverhető, legyen az edzés utáni turmix, vagy akár egy sima limonádé, így fogyasztása a lehető legegyszerűbb, még nagy mennyiségek esetén is.

Mikor fogyasszuk?

Elsősorban edzés előtt, közben és után, valamint közvetlen lefekvés előtt tanácsos szedni. Diétás időszakban pedig akár nap közben is fogyaszthatjuk, így minimalizálva az izomvesztés veszélyét.

Forrás:

[1]https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4369670/

[2] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24965526/

[3] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14583848/


Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!