A tesztoszteron megértése és hogy növeld természetes módon

2018-04-14

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

A tesztoszteron a test egyik legjobban félreértett hormonja. Van, aki azt hiszi, természetellenesen agresszív lesz tőle az ember. Mások úgy gondolják, egy „alfahím”-ként viselkedő férfi testében nyilván több tesztoszteron csörgedezik, mint a többiekében. Sokan azt hiszik, mindent tudnak erről a hormonról, de az igazság az, hogy valójában nagyon keveset.

Lehet, hogy azt hiszed róla, hogy ez a hormon szakállat és bajuszt növeszt. Lehet, hogy azt gondolod, hogy ez pezsdíti fel a libidót.

Ez a cikk leszámol pár mítosszal, és levezeti, miért ez a kis hormon az egyik legjobb barátod az edzőteremben. Még azt is bemutatjuk, hogyan növelheted meg a tesztoszteronszinted természetes módon, hogy még jobban kiélvezhesd az előnyeit.

MIT CSINÁL A TESZTOSZTERON?

Egy férfi teste a kamaszkortól kezdi el kiválasztani a tesztoszteront. A testen ekkor kezdenek megjelenni a maszkulinitás jelei. Arc- és testszőrzet, kiemelkedő ádámcsutka, mélyebb hang – ezek mind a tesztoszteronnak köszönhetők.

Ez a hormon felel a megnövekedett izomsűrűségért is. Bár a tesztoszteront a herék termelik, ez nem csak egy férfi nemi hormon – igaz, egy férfi testében 7-8-szor több tesztoszteron van, mint egy nőiben, ezáltal a férfiaknak ez egy nagyon fontos hormon.

Ha megnézed a tesztoszteron kémiai szerkezetét, láthatod, hogy ez a hormon tulajdonképpen egy anabolikus szteroid. Ez azt jelenti, hogy megemeli a fehérjeszintézis és a fehérje termelés mértékét a testben. Ez felelős a férfiak izomtömegének megnövekedéséért. A testépítőkről és az élsportolókról köztudott, hogy szintetikus tesztoszteronnal támogatják a testüket, hogy a testük több izmot termelhessen. De vajon működik-e?

A TESZTOSZTERONSZINT MÉRÉSE

A tesztoszteronszintet a legjobb vérképből kimutatni, és erre a reggel a legjobb időpont, mert napközben ingadozás figyelhető meg benne. A legtöbb tesztoszteron a koleszterinből származik, ami alvás közben termelődik.

Egy átlagos férfi vérének deciliterjében 3-800 nanogramm közötti tesztoszteron található. Ez egy zavaros mérték, de ezt így szokták mérni az orvosok. Lehet túl kevés, vagy túl sok a tesztoszteronod, mindkettőnek negatív hatásai vannak, amit jobb, ha nagy ívben elkerülsz. Amikor megmérik a tesztoszteronszinted, a teszt során a szabad tesztoszteron mennyiségét mérik – ez az a véredben keringő tesztoszteron, amit a tested azonnal fel tud használni.

A férfiak 19-39%-ának alacsony a tesztoszteronszintje. A 300 ng/dL alatti mennyiség számít alacsonynak. Íme pár tényező, mely hozzájárulhat a tesztoszteron szinted csökkentéséhez.

  • Életkor - Egy 20 éves férfi szervezete termeli a legtöbb tesztoszteront, ettől az életkortól kedzve folyamatosan csökken a szint. Ez egy természetes jelenség: minél idősebb vagy, annál kevesebb tesztoszteront termel a szervezeted.
  • Stressz - A stressz befolyásolja azokat a hormonokat, amik a tesztoszteron kibocsátásáért felelősek. A stressz megemeli a kortizolszintet, ami gátolja a tesztoszteront.
  • Mirigy rendellenességek – Bármely agyalapi mirigyet, hipotalamuszt vagy heréket érintő rendellenesség alacsony szintet eredményez
  • Elhízás
  • Heresérülés
  • Bizonyos gyógyszerek
  • Betegségek

Szerencsére lehetséges természetes módon növelni a tesztoszteronszintet, hogy jobb eredményeket érhess el az edzőteremben. Bizonyos rutinok kialakításával, étrendbeli változtatásokkal lehetséges arra bírni a szervezetet, hogy több tesztoszteront termeljen.

NÖVELD A TESZTOSZTERONSZINTED!

Nagyon bonyolult a rendszer, ami a tesztoszteront termeli, és sok lépés szükséges hozzá. Két különböző mirigy felelős négy különböző hormon kiválasztásáért, hogy a test tesztoszteront tudjon juttatni a véráramba.

Az alacsony tesztoszteronszintet nem lehet azzal kezelni, hogy szimplán egy injekciót kapsz az orvosodtól. Az az injekció nem befolyásolja a kedélyállapotod, a libidód, és talán ami még fontosabb, izmot sem fogsz tudni gyorsabban építeni. Ahhoz, hogy eredményeket láss, egy sor egyéb dologra is hatnod kell. Ki gondolta volna, hogy a test ennyire bonyolult?

MEGJEGYZÉS: Ha komolyan gondolod a tesztoszteronszint növelését, mindenképp menj el egy vérvételre. Tudd meg, hol tartasz jelenleg, és 4-6 hét után teszteltesd magad ismét, hogy lásd, mennyit változott a helyzet.

De meg tudod csinálni. Tim Ferris, A 4 órás test című könyvében a saját testével kísérletezett, hogy rájöjjön, melyik a leghatékonyabb módszer a tesztoszteronszint növelésére. Mert ez lehetséges, de az első lépés nem az, hogy eszel, vagy iszol valamit. Az első lépés valószínűleg nem lesz az ínyedre.

JEGES FÜRDŐK

A hideg zuhany is működik. A hipotalamusz felelős a test hőtermelésének szabályozásáért hideg hőmérséklet hatására. Tíz perces reggeli jégfürdővel vagy hideg zuhannyal arra készteted a hipotalamuszt, hogy indítsa be ezt a válaszreakciót, szabadítsa fel a hormonjait. Ez a módszer csodálatos hatással van a regenerációra, a hideg hőmérséklettel való időszakos érintkezés kimutatható hatással van a tesztoszteronszintre.

FOGYASSZ "JÓ" KOLESZTERINT

A HDL koleszterin egészséges, gátolja az nemi hormon kötőfehérjét (SHGB). Az SHGB hozzáköti magát a tesztoszteronhoz, és hatástalanná teszi. Az SHGB nem kártékony ugyan, de arra kell törekedni, hogy minél kevesebb legyen belőle, hogy több szabad tesztoszteron legyen a szervezetben, ami jót tesz az izomfejlődésnek. A HDL a tojássárgájában található, 200 mg, hogy pontosak legyünk. Szóval 3-4 tojássárgája napi fogyasztásával gátolhatod az SHGB-t, ami lelassíthatja a tesztoszteronod.

FOGYASSZ DIÓFÉLÉKET

Pontosabban brazil dióféléket és mandulát. A brazil diókban található szelén a herék termelékenységén munkálkodik, több szelén fogyasztása egészségesebb herékhez vezethet. A mandula közvetlenül a hipotalamusz által beindított hormon láncreakcióra hat. Elősegíti az LHRH, vagyis a luteinizáló hormon felszabadító hormon termelődését, ami tesztoszteron termelésére készteti a heréket. Ráadásul tele van E-vitaminnal, ami remekül elnyomja a stresszt. A stressz NEM a barátod, ha alacsony a tesztoszteronszinted. Egy maréknyi mandula naponta vagy egy kis bio mandulavaj napi fogyasztása már elegendő ahhoz, hogy eredményeket láss.

A-VITAMIN

A halolaj és a csukamájolaj remek A-vitamin forrás, ami pozitív hatást gyakorol a tesztoszteron termelődésre. A fermentált élelmiszerek – mint például a kimchi vagy a káposzta – szintén gazdag A-vitaminban, bár ezek fogyasztása nem olyan könnyű, mint lenyelni egy kanál csukamájolajat. Ez utóbbinak nincs jó íze, de működik.

D-VITAMIN

A D-vitamin az egyik olyan vitamin, amit a tested képes magától termelni. Ha elég napfény éri a tested, a szervezeted D-vitamin előállításával fog válaszolni. 10 perc napozással akár 10.000 IU mennyiségű D-vitamint is termelhet a szervezet. Ez egyben az egyik legfontosabb vitamin, amit a tesztoszteron termelődéshez társítanak.

A D-vitamin képes megemelni a gyorsan összehúzódó izomrostok arányát és az izomrostok méretét is. Csak a rendszeres, teljes testet érintő napozás biztosítja a megfelelő szintű D-vitaminszintet.

TESZTOSZTERON KISOKOS

A tested saját tesztoszterontermelése 20 éves kor környékén a legmagasabb. Ahogy öregszünk, úgy lassul a termelés. Ami a tested tesztoszteronszintjének emelését illeti, jobb túlinformáltnak lenni, mint alulinformáltnak. Tudnod kell, hogy a tesztoszteronnak van hatása az izomtömeg növekedésre, a túl alacsony szint negatívan befolyásolja a teljesítményedet.

Ha úgy gondolod, alacsony a tesztoszteronszinted, a legjobb, amit tehetsz, hogy először konzultálsz az orvosoddal, aztán egészséges és észszerű lépéseket teszel azért, hogy a tested több tesztoszteront termelhessen.


Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!