Aludj, hogy fejlődj!

2020-09-28
 / 5.0

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

A fejlődés leginkább három tényező függvénye. Edzés, táplálkozás és pihenés. Bármelyik is csorbát szenved, a fejlődés elmarad vagy legalább is, nem lesz olyan mértékű, mint amilyennek elvárnád.

Az edzés és a táplálkozás fontosságával mára a legtöbb edzőterembe járó tisztában van, azonban a kellő mennyiségű alvásra és az alváshigiéniai szabályok betartására sokan fittyet hánynak.

Az alváshiány és a rossz minőségű alvás hatásai messze túlmutatnak azon, hogy folyamatosan enerváltnak, fáradtnak érzed magad. Az éjszakai pihenés mennyiségének tartós csökkenése, vagy minőségének romlása komoly egészségügyi kockázatokat jelent. Ráadásul gátolja a sportcéljaid elérését is, mivel csökkenti az olyan anabolikus hormonok termelését a szervezetedben, mint a tesztoszteron és a HGH, vagy közismertebb nevén növekedési-hormon.

Ennek a két hormonnak kitüntetett szerepe van az erő és izomtömegnövelésben, a zsírégetésben és úgy általában a regenerációs folyamatokban.

Sportolók esetében napi 7-8 óra alvás tekinthető az optimális mennyiségnek, azonban, - mint azt korábban is leírtuk, az időtartam mellett, a minőség is legalább ugyanannyira fontos.

Ahhoz, hogy javítani tudd az alvásod minőségét, az alábbi alváshigiéniai szabályok betartását javasoljuk:

  • Az ébredés és a lefekvés mindig megadott időben történjen.
  • Késő délután vagy esti edzés esetén kerüld a kávét vagy a magas koffein tartalmú energizálókat, és hagyatkozz inkább a stimulánsmentes formulákra, mint az Ami-NO Xpress.
  • Az Ami-NO Xpress egy 19 komponensű edzés előtti/közbeni formula, amely tartalmazza a legfontosabb sportcentrikus aminosavakat, és kiemelkedő NO-fokozó hatóanyag tartalommal bír. Stimulánsok nélkül is "helyrerak" fejben és segít kihozni az edzéseidből a maximumot.
  • 18 óra után kerüld a technikai kütyük használatát, vagy legalább állíts be az elektronikai eszközeiden kékfény-szűrő programot (F.lux). A mesterséges fények gátolják a melatonin nevű hormon termelődését, amely többek között az alvást és az ébredést is szabályozza.
  • A lefekvés előtti órákban kerüld a túlzottan csípős vagy zsíros fogásokat, és fogyassz inkább rostban és fehérjében gazdag ételeket – mint a párolt zöldség csirkemellel –, vagy ha szeretnéd egyszerűen letudni az utolsó étkezésed, keverj be egy adag 100% Casein Complex-et.
  • Lehetőségeidhez mérten aludj kellően hűvös helyen. Kutatások szerint 20-22 °C a legoptimálisabb hőmérséklet a pihentető alváshoz.

Ha ezek után a továbbiakban is problémád van az elalvással, vagy szeretnéd maximalizálni az alvásod minőségét, javasoljuk, hogy fogyassz lefekvés előtt nagyobb mennyiségű triptofánt.

Tryptophan

A triptofán az esszenciális aminosavak csoportjába tartozik. Az aminosavak a fehérjék építőkövei, azonban a triptofán számos anyag előállításában is elengedhetetlen szerepet tölt be, mint pl. a szerotinin és a melatonin.
Ez a két hormon fontos szabályozója a hangulatnak, illetve elengedhetetlen szerepet játszik az optimális alvási ciklus kialakításában.

A triptofán főbb élelmiszer forrásai a cottage-cheese, a banán, a sertés és a kacsahús.

A triptofán étrend-kiegészítő formájában is elérhető, fogyasztható.

Ne feledd, a siker az edzőterem és a konyha mellett az ágyban, párnák közt dől el!


Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!