Amino Charge – Egy sokoldalú formula

2019-09-09

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

AMINOSAVAK – AZ ALAPOK

Esszenciális építőkövek

Az aminosavak a fehérjék építőkövei. Fehérjék alkotják a vázizomzatot, a belső szerveket, bizonyos hormonokat, enzimeket, stb. Az összesen 22 standard aminosav közül 9 számít esszenciálisnak. Ezt a 9 aminosavat kívülről kell a szervezetbe juttatni (étkezések vagy táplálékkiegészítők formájában), ugyanis az emberi szervezet nem képes ezeket előállítani. Az első generációs aminosav termékek általában az összes standard aminosavat tartalmazták. Lényegében tablettázott fehérjék voltak. Esetleg annyi pluszt jelentettek a fehérje kiegészítőkhöz képest, hogy szabad aminosavakat vagy kisméretű peptideket tartalmaztak, így a szervezetnek nem kellett már a lebontással vesződnie.

Az aminosav formulák történetében a következő lépést az jelentette, amikor megjelentek azok termékek, amelyek a standard aminosavaknak csak egy meghatározott – ilyen vagy olyan szempontból fontos, speciális funkcióval bíró – részhalmazát tartalmazták. Az egyik ilyen fontos részhalmaz az esszenciális aminosavak csoportja. Ennek a 9 aminosavnak a rendszeres bevitele elsőrendű fontossággal bír az izomzat növelése, fenntartása és általában az emberi szervezet megfelelő működése szempontjából.

Intenzitás – teljesítmény – regenerálódás

Az esszenciális (és a nem esszenciális) aminosavak között van néhány, amelyek szerepe túlmutat az „építőkő” funkción. A legfontosabb – és talán a legismertebb – ilyen aminosav-hármas, az elágazó láncú aminosavak (BCAA) csoportja. Ide tartozik a leucin, az izoleucin és a valin. Ez a három aminosav teszi ki az izomsejtek esszenciális aminosav állományának 35 százalékát. De nem (csak) ez teszi őket kiemelkedően fontossá. Ha nagy (fizikai) terhelésnek vagy kitéve, és az izmaid glikogén (szénhidrát) forrásai lemerültek, a szervezeted képes lebontani az izomszövetet és bizonyos aminosavakból glükózt csinálni. A szervezet elsősorban az elágazó láncú aminosavakat (BCAA) „szedi ki” az izomszövetből, ezért edzés közben/után mindenképp érdemes ezeket az aminosavakat fogyasztani, hogy megelőzzük az izomlebontást.

A három esszenciális aminosav közül a leucinnak van egy speciális anabolikus (izomépítő) funkciója is. A leucin ugyanis kulcsfontosságú aktivátora az mTOR-nak, ami az izomsejtfehérje-szintézisért felelős fő enzim. Az mTOR tehát egyfajta molekuláris kapcsolóként fogható fel, amely (többek között) a fehérjeszintézist „hozza működésbe”. Ez speciális funkció indokolja a leucin dominanciáját a BCAA formulákban.

Feltételesen esszenciális aminosav az l-glutamin. Ez azt jelenti, hogy elvileg a szervezet képes az előállítására, viszont fokozott fizikai és immunrendszeri terhelés esetén ez nem elegendő. A glutamin fontos üzemanyagát jelenti az immunrendszer egyes sejtjeinek, pl. a limfocitáknak és a makrofágoknak. Intenzív terhelés esetén a szervezet nem képes elegendő glutamint biztosítani ezeknek a sejteknek. Különösen túledzés esetén eshet nagymértékben a plazma glutamin szint és fokozódhat a betegségekre való fogékonyság. A glutamin ezen kívül még fokozza az izom-glikogén szintézist is.

Szintén feltételesen esszenciális aminosav az l-arginin. Az arginin a sportcélú táplálékkiegészítésben mint értágító, bedurranás-fokozó ismert, de például a kreatin egyik előanyaga is egyben. Az arginin az értágító hatást a nitrogén-oxid (NO) szintézis fokozásával éri el. Az izmok edzés közbeni fokozott vérbősége több szempontból is hasznos. Egyrészt több tápanyag jut el az izmokba, másrészt a bedurranás „belülről” nyújtja, lazítja az izompólyát, ami szintén segíti az izomnövekedést. Hasonló (sőt az argininnél még hatékonyabb) bedurrantó hatóanyag az l-citrullin.

Az l-tirozin is feltételesen esszenciális aminosav. A tirozin bizonyos hormonok és neurotranszmitterek előanyaga. „Antidepresszáns” aminosavként ismert és gyakran kombinálják stimulánsokkal.

Nagyon fontos, hogy az említett aminosavak valóban hatásos dózisban legyenek benne a termékben. Ezekből az aminosavakból több grammnyi mennyiséget kell bevinni egy-egy alkalommal ahhoz, hogy bármit is elérjünk velük. A normál ételek illetve a hagyományos fehérje kiegészítők nem tartalmazzák kellő koncentrációban ezeket a kulcsfontosságú aminosavakat.

Esszenciális aminosavak: leucin, izoleucin, valin, fenilalanin, metionin, triptofán, hisztidin, lizin, treonin
Elágazó láncú aminosavak: leucin, izoleucin, valin
Kulcsfontosságú feltételesen esszenciális aminosavak: glutamin, arginin, tirozin

AMINO CHARGE – A CÉL: HOGY BUKÁSIG BÍRD!

Az Amino Charge egy hibrid formula, ami alapvetően három táplálék-kiegészítő típust ötvöz, tökéletes arányban. Az aminosav, bedurrantó és energizáló hatóanyagcsoportok, külön utakon, de egy irányban hatnak, egy célt szolgálnak, mégpedig azt, hogy jobban és tovább bírd az edzést!

Az Amino Charge egyrészt egy teljes aminosav komplex, adagonként közel 16 gramm aminosav tartalommal. Megtalálható benne az esszenciális aminosavak teljes spektruma, valamint több kulcsfontosságú feltételesen esszenciális aminosav is. A formula az elágazó láncú aminosavakat (leucin, izoleucin és valin) 6 grammos ütős adagban és ideális 2:1:1 arányban biztosítja! Megfelelő dózisú BCAA bevitellel megelőzhető az intenzív edzés okozta izomvesztés. Különösen lényeges szempont ez diéta idején, amikor alacsony a szénhidrátbevitel. Egy magas BCAA-tartalmú esszenciális aminosav formula már önmagában egy, a tudomány és az edzőtermek próbáját kiállt slágertermék, de az Amino Charge nem elégszik meg ennyivel!

Az esszenciális és különösen az elágazó láncú aminosavak biztosítják azt, hogy az edzésed ne legyen hiábavaló, végbemenjen a regeneráció és az adaptáció, vagyis erősödjön, növekedjen az izom. Azonban kellően intenzív stimuláció, azaz edzés nélkül ez a folyamat nem megy végbe. Az Amino Charge két hatásmechanizmuson keresztül is hozzájárul ahhoz, hogy megfelelően kemény és hatásos legyen az edzésed.

A formula biztosítja a „bedurrantó” termékek közkedvelt, a tudomány és az edzőtermek próbáját kiállt hatóanyagait, az arginint és a citrullint 1 illetve 3 grammos adagban, amelyek hatékonyan fokozzák a vérbőséget az izmokban, hosszabb és eredményesebb edzéseket téve lehetővé.

Az Amino Charge energizáló komplexe segít abban, hogy „agyban is ott legyél” az edzésen. A 100 mg koffein pont annyi, amennyi egy edzéshez kell. Nem pörget túl, de éberré tesz, és kellő mértékben fokozza a koncentrációt. A koffeint nagyszerűen egészíti ki az l-theanin és az l-tirozin.

Az intenzív, bukásig végzett edzések alaposan megnövelhetik a szervezet glutamin szükségletét. Formulánk 3 grammot biztosít ebből a fontos aminosavból.

Az Amino Charge egy sokoldalú termék! Használható edzés előtti és edzés közbeni formulaként. Nagyszerű súlyzós edzéshez, de kardióhoz vagy lényegében bármilyen sportághoz. Bármilyen diétába beilleszthető, hiszen nem tartalmaz cukrot/szénhidrátot.

Ha egy kellemes ízű, kellően energizáló és bedurrantó termékre vágysz, ami ellát az összes kulcsfontosságú aminosavval, az Amino Charge a te választásod!

Adagonként:

  • 15800 mg aminosav
  • amiből 7600 mg esszenciális aminosav
  • amiből 6000 mg BCAA/li>
  • 3000 mg glutamin/li>
  • 1000 mg arginin/li>
  • 1000 mg tirozin/li>
  • 3000 mg citrullin/li>
  • 100 mg koffein

Tovább a termékhez!


Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!