Az 5 legnagyobb tévhit a testépítés világából

2022-01-13

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

A testépítésben rengeteg, sőt még annál is több tévhit terjeng. Összeszedtük közülük az öt legnépszerűbbet annak érdekében, hogy még csak véletlenül se adj hitelt nekik, ha valakitől hallod őket vagy éppen olvasol róluk valahol.

Zsírból izmot építeni!

Mesésen hangzik, minden edzőterembe járó álma, de sajnos nem lehetséges. A zsírt ugyanis ahhoz, hogy eltűnjön a testünkről, el kell égetni, fel kell használni energiaként – az izmot pedig fel kell építeni. A zsírveszteshez kalória deficitre vagy szükség, az izomépítéshez pedig némi nemű kalória többlet kell. Mint láthatod, teljesen ellentétes folyamat a kettő, arról nem is beszélve, hogy a zsír és az izomszövetek sejt felépítése is teljesen más.

Minél többet edzel, annál jobban fogsz fejlődni!

A több, nem feltétlen jobb is! Igy van ez az edzés terén is. Ha túl gyakran edzed meg az egyes izomcsoportokat és/vagy túlhajszolod őket, a fejlődésük, növekedésük megállhat, vagy extrém esetben még veszíthetsz is a tömegükből. Ez pedig nem lehet cél egyik edzőterembe járó személy számára sem, nem igaz?

Felejtsd el a három órás, napi kétszeri edzéseket és vésd jól az eszedbe: Az izom nem edzés alatt fejlődik, hanem az azt követő regenerációs időszakban!

Csak a csirke – rizs adhat nekem erőt és mindent lebíró akaratot!

Ismerősek számodra is ezek az élelmiszerek ugye? Sokan elkövetik azt a hibát, hogy kizárólagosan ezekre az élelmiszerekre alapozzák a testesítő étrendjüket, ugyanis abban a tévhitben élnek, hogy eredményeket kizárólag ezeket fogyasztva lehet elérni.

Bár való igaz, hogy mindkét élelmiszer roppant hasznos és értékes sportolói szempontból, tévedés lenne azt hinni, hogy csak akkor lesz valaki izmos vagy éppen szálkás, ha kizárólagosan ezeket fogyasztja. Napjainkban számos más egyéb tápanyagforrás is elérhető, ami tökéletesen beilleszthető egy céltudatos sportoló táplálkozási programba.

Kiváló fehérjeforrás a csirkemell emellett: a hal, a rák és a különböző tengeri herkentyűk, a sovány marha és sertéshús, a pulykamell, a tojás, a sovány tehéntúró és a sajt, vagy éppen a különböző proteinporok.

A rizs mellett szénhidrátforrás gyanánt az alábbiakat javasoljuk: hajdina, köles, bulgur, quinoa, zabpehely, batáta, burgonya, különböző, jó minőségű teljes kiőrlésű pékáruk.

A zsírokról sokan hajlamosak megfeledkezni, pedig az egészség és egyébként a teljesítőképesség, fejlődés szempontjából is kulcsfontosságúak. Az alábbiakra érdemes alapozni a zsír bevitelt: halolaj, extra szűz olíva olaj, jó minőségű olajos magvak, mogyoróvaj, sütéshez pedig kókusz zsírt érdemes használni.

Csirkerizs

Akkor ért valamit az edzés, ha izomlázad lesz tőle!

Rengeteg edzőterembe járó ember gondolja úgy, hogy a jó és hatékony edzés mércéje az izomláz jelentkezése másnap esetleg harmadnap. El kell őket sajnos keserítsük. Az izomláz nem feltétele egyáltalán a fejlődésnek.

Nézzünk néhány példát:

  1. Vannak izomcsoportok, amikben szinte sosem jelentkezik izomláz – ilyen például az vádli és a vállak, mégis képesek vagyunk fejleszteni, növelni a méretüket.
  2. Az edzések gyakorisága és az izomláz között fordított a kapcsolat: minél gyakrabban edzünk, annál ritkábban érezhetjük azt a szúró, feszitő érzést az izmainkban, amit izomláznak nevezünk. Ennek ellenére a legnagyobb fejlődést mégis, a tartós, rendszeresen végzett edzéssel érhetjük el.
  3. Rendszertelen edzés eseten gyakrabban jelentkezik izomláz, mégis kisebb a fejlődés mértéke.

Egy szó mint száz, a két napig tartó izomláz nem jelent dupla fejlődést, sőt ha az izomláz szélsőséges méreteket ölt, az rányomhatja a bélyegét a következő edzés minőségére is, magyarán szólva, negatívan befolyásolhatja a fejlődést.

A kreatintól vizes és felfújt leszel!

Gyakori a tévhit, hogy a kreatin vizesít, vagy az, hogy az egyik fajta kreatin vizesít egy másikfajta nem, illetve bizonyos kreatinok tömeget hoznak, míg mások inkább erőt. A valóság azonban az, hogy minden fajta kreatinnak ugyan az a hatása, vizet vonzanak az izomsejtek belsejébe. Ez azonban nem csak optikai tuningként szolgál, mivel a hidratált sejteknek nem csak a méretük lesz nagyobb, hanem erősebbek is lesznek, és fokozódik a tápanyagfelvevő képességük is - ezáltal hatékonyabb lesz az izomtömeg növelése.

Fontos azonban tisztázni, hogy a sejt fokozott hidratációja nem okoz vizes, „bepuffadt” kinézetet. Azt leginkább a nem megfelelő minőségű és mennyiségű táplálékbevitelnek- jellemzően az egyszerű szénhidrátoknak tudhatók be elsősorban.