A C-vitamin, vagy más néven aszkorbinsav elsődleges szerepet játszik a sejtek, az íny, a csontok és a fogak egészsége szempontjából, alapvető fontosságú kollagének létrehozásában. Az általunk forgalmazott készítményekben a C-vitamin 100% természetes forrásból (általában csipkebogyóból) származik. A C-vitamin segíti az izmok lebontásában és a rákos sejtburjánzások kialakulásában szerepet játszó káros szabad gyökök semlegesítését.
|
Vitamin C-1100 100 kap. |
2 990 Ft
29.90 Ft/kap.
|
Kosárba teszem
|
||
|
C1000 + Bioflavonoids 100 kap. |
2 990 Ft
29.90 Ft/kap.
|
Kosárba teszem
|
A C-vitamin bizonyítottan erősíti az immunrendszer működését betegségek, és megnövekedett stressz esetében egyaránt. A gyulladások mellett az ízületekre is kedvező a C-vitamin hatása. Nem csak betegségkor, hanem az edzések alatt keletkező gyulladásokra is csökkentő hatása van, gyorsítja a kötőszövet újraépülését, részt vesz a csont-, a kollagén- és a porcképzésben, valamint a mellékvesekéreg-hormonok szintézisében. A C-vitamin használatával csökken a vér koleszterinszintje, védelmet ad a rákkeltő anyagokkal szemben és fokozza, helyreállítja a fizikai teljesítőképességet. Megterheléskor nő a szervezet igénye rá, ezért a sportolóknak főleg verseny előtt növelniük kell a bevitelét.
A vízben oldódó vitaminok csoportjába tartozik, így néhány órával a bevétel után jelentősen csökken a C-vitamin hatása - fokozott fizikai igénybevétel, edzés esetén ki is ürül a szervezetből. Szerencsére ma már léteznek folyamatos felszívódású készítmények is, amik azért hasznosak mert így a C-vitamin állandóan jelen van szervezetünkben és folyamatosan fejti ki jótékony hatását. A legtöbb állat szintetizálni tudja a saját vitaminszükségletét, az ember azonban étrendi forrásokra van utalva.
A magyarok joggal büszkék arra, hogy a C-vitamint Szent-Györgyi Albert adta a világnak. Először neki sikerült kivonnia paprikából, s ezért a nagyszerű felfedezéséért Nobel-díjat kapott. A zöldségfélékben, a citrusfélékben is van ebből a vitaminból, de a legjobb természetes forrása a csipkebogyó. Az igazán jó minőségű C-vitamint elsősorban csipkebogyóból vonják ki, mert abban együtt található az aszkorbinsav hatását erősítő bioflavonoidokkal. A természetes C-vitaminban az aszkorbinsav poliaszkorbát, többszörösen összetett formában fordul elő, aminek a hatása sokkal tartósabb, mint az egyszerű, szintetikus aszkorbinsavé.
Az aszkorbinsav az első számú betegségmegelőző vitamin. Sportolóknak nélkülözhetetlen, mert enélkül a sérülésveszély megnő, valamint csökken a regenerálódó képesség. Nagyobb mennyiségben történő használata különösen dohányosoknak fontos, mert a dohányzás megköti a bevitt aszkorbinsav nagy részét. A C-vitamin felszívódását segítik az úgynevezett bioflavonoidok, éppen ezért elengedhetetlen a természetes alapanyagokból készült, komplex termékek használata. Érdemes vassal együtt használni, mert segítik egymás felszívódását és hasznosulását a szervezetben.
Bioflavonoidokkal jelentősen javul a C-vitamin felszívódása a szervezetben. Az emberi szervezet nem képes előállítani a bioflavonoidokat, így azokat a táplálékkal kell felvenni. Ezt a vegyületcsoportot gyakran használják sportsérülések esetén, mert enyhíti a fájdalmat, az ütés hatását, mérsékli a vérzést és C-vitaminnal együttműködve a bioflavonoidok őrzik és védik a kapillárisok belső szerkezetét, de gyakran alkalmazzák őket herpesz kezelésére is. Baktériumellenes és keringésserkentő hatásuk is van, segítik az epetermelést, csökkentik a koleszterinszintet és megelőzik a hályog kialakulását.
A bioflavonoidok közé tartozó kvercetin, amelyet zöld és kék algából vonnak ki, hatásosan csökkenti az asztma és az allergia tüneteit. A bioflavonoidok természetes forrásai: a citrusfélék fehér héja, a paprika, a hajdina és a fekete ribizli. Kisebb mennyiségben megtalálhatók a sárgabarackban, a cseresznyében, a szőlőben, a szilvában és á csipkebogyóban is.
A napi C-vitamin hivatalosan ajánlott napi adagja mindössze 60mg. Ez olyan kevés, hogy jóformán még az emésztőrendszeren sem jut át. Sajnos a gyógyszer-lobbi olyan erős elnyomást gyakorol erre az egyszerű és olcsó, mégis mérhetetlenül hatékony anyagra, hogy azt elképzelni is nehéz. Az aszkorbinsav számos naturopraktor orvosi kutatás szerint mindennapos használatban 1000-3000 mg-os napi adagban biztonságosan használható, és IGEN, csak ekkora adagban fejti ki a pozitív hatásait. Egyes betegségekben a terápiás adagja eléri az 5-10.000 mg-ot is (Chron betegség, Colitis, AIDS, rákos betegségek, stb.).
Lázas betegségek esetén nő a napi C-vitamin szükséglet, de több C-vitamint igényelnek az idősebb emberek és a dohányosok is, minden cigaretta elszívása 25-150 mg C-vitamint tesz tönkre. Az egyszerű szénhidrátok a fehér vérsejtek működését akár 6 órán át is 50%-al lecsökkenthetik. Ezért ajánlott a cukrost tea, a méz kerülése a meghűléses betegségek első 2-3 napjában. Ilyenkor a legjobb egy szénhidrátböjtöt tartani, esetleg egy kis extra fehérjét bevinni, mert ezzel segítjük a legjobban az immunrendszerünket.
Köztudott, hogy a C vitamin hiánya skorbutot okoz, rendszeres használata viszont erősíti az immunrendszert, fokozza az ellenálló képességet a fertőző (főleg a meghűléses) betegségekkel szemben. Sok enzimet aktivál, az egész testre és a mentális egészségre is kihat a hiánya. A C vitamin hiánytünetei közé tartozhat a sebgyógyulás lassulása, a sejtek regenerálódásának elhúzódása, az izomgyengeség, fáradság, a különböző fekélyek és bizonyos bőrbetegségek is.
Aszkorbinsav a legtöbb multivitaminban megtalálható, különböző formában. A legjobb C vitamin termékek bioflavonoidokat, heszperidint és rutint is tartalmaznak, ilyenek a C-komplexek, amelyek elősegítik a C vitamin felszívódását. A acerola (nyírfa) terméséből is kiváló minőségű C-komplex nyerhető. Akinek a gyomra érzékeny az aszkorbinsavra, használhat kálcium-aszkorbát formában előállított C vitamin terméket is (gyomorkímélő). A nálunk kapható C vitamin termékek között van kapszulás C vitamin és por állagú C vitamin termék is.
A Nobel-díjas Linus Pauling, neves biokémikus úgy vélekedett, hogy a C vitamin az egyszerű megfázástól a rákig számos betegség ellenszere lehet.
Nem ajánlatos egyszerű cukrokkal szedni, mert azok gátolják a C vitamin felszívódását, ilyen például a méz is. Az egyszerű cukrok versenyeznek a C vitaminnal a szállítórendszereken. Mint a vitaminok általában, a C vitamin is bomlásra hajlamos, érzékeny a fényre, hőre, páratartalomra, több dologra figyelemmel kell lenni a tárolásánál. Az aszkorbinsav klasszikus adagja egy -két gramm, a könnyebb adagolás miatt érdemes kapszulás C-vitamin kiegészítőt választani.
Az aszkorbinsav egy vízben oldódó vitamin, a zsíroldékony vitaminokkal szemben nem tárolódik a zsírszövetben, hanem a fölösleges mennyiség a vizelettel távozik, így nem lehet túladagolni. Nagy mennyiségű aszkorbinsav bevitele oxálsav- és húgysavkövek kiválását idézheti elő a húgyutakban, bár ezt magnéziummal, B6-vitaminnal és elegendő víz fogyasztásával el lehet kerülni. A C-vitamin tehát nem káros, de a napi 10 g-ot meghaladó mennyiségek fogyasztása kellemetlen mellékhatásokkal járhat: hasmenés, nagyfokú vizelés és bőrkiütés, tökéletlen veseműködés esetén okozhat vesekövet, ezért az oxalátkőre hajlamosak kérjék ki kezelőorvosuk tanácsát!
Természetes C-vitamin források közé tartoznak a citrusfélék gyümölcsei, a bogyós termések, az zöld és leveles főzelékfélék, a paradicsom, a paprika, a kelvirág, a burgonya és az édesburgonya.