Edzés utáni étkezés: Melyek a legjobb ételek?

2019-06-17

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Miután végeztél az edzőteremben: útmutató az edzés utáni táplálkozáshoz és egyéb teendőkhöz

A legjobb időpont a következő edzésre való felkészülés megkezdéséhez, közvetlenül az éppen befejezett edzés után van. Az edzés utáni tennivalóid „terítik meg az asztalt” a következő alkalomra. Emellett rendbe hozzák, újjáépítik a testedet, ami a két legfontosabb dolog azután, hogy befejezted az utolsó sorozatodat.

Ha tudod, hogyan töltsd fel újra a testedet hatékonyan, az lehetővé tesz számodra, hogy gyorsabban regenerálódj, gyorsabban növeld az izmaid és jobban fel tudj készülni a következő edzésedre. A megfelelő edzés utáni táplálkozás és nyújtás hihetetlen hatással van arra, hogy mi megy végbe a szervezetedben, miután befejezted az utolsó gyakorlatot az edzőteremben.

Részletesen bemutatjuk, hogy melyek a legjobb edzés utáni ételek, és hogy miért fontos a regenerálódás valamint hogy miképp tudod a testedet olyan állapotba hozni, amivel még jobb edzésre lehetsz képes a következő alkalommal.

EDZÉS UTÁNI ÉTKEZÉS

Ahhoz hogy megértsd, miért van szükséges a szervezetednek egy jó edzés utáni étkezésre, először meg kell értened, mit is teszel a testeddel az edzés során.

Amikor edzel, roncsolod az izomszövetet. Ezt mikrotraumának is hívják. Az intenzív edzés okozta mikrotrauma szakadások szükséges feltételei az izomépítésnek. Intenzív edzés során az tested energiaraktárai (glikogén) is lemerülnek. A glikogén az energiaforrása a nehéz ellenállásos, súlyzós edzésnek.

Az edzés utáni étkezés fő célja az izmok újjáépítése és a lemerült energiaraktárak feltöltése. Azonban az izmok újjáépítése nem elég, azoknak növekedni kellene. Nagyobb és erősebb izmokat akarsz. Ez szénhidrát és fehérje bevitelével érhető el.

EDZÉS UTÁN EVÉS, AVAGY A LEHETŐSÉG METABOLIKUS ABLAKA

Közvetlenül edzés után, a tested vágyakozik a tápanyagok után. Ebben az optimális időpontban, ami gyakran metabolikus ablaknak is hívnak, két folyamat zajlik egyszerre a testedben.

Először is, nagy mennyiségű vér áramlik gyorsan keresztül a testeden. A szíved gyorsabban pumpál, az erek összehúzódnak és az izmoknak több oxigént és energiát szállító vérre van szüksége.

Másodszor, az izomszövet újjáépítéséhez szükséges glikogén és aminosav raktáraid le vannak merülve. Az izmaid ilyenkor olyanok, mint a szivacs, készek magukba szívni annyi aminosavat, amennyi a helyreállításukhoz szükséges fehérjeszintézishez kell. Ez az időlegesen nyitott „ablak” az esélyed arra, hogy újratöltsd a testedet, míg az az újjáépítő fázisban van.

Ez az „ablak” edzés után csak 1 óráig van nyitva, sok szakértő szerint csak 30 percig. Ezért olyan fontos az edzés után enni, minél hamarabb.

EDZÉS UTÁNI ÉTELEK ÉS TÁPLÁLÉKKIEGÉSZÍTŐK

Amikor végeztél az edzéssel, egy kiegyensúlyozott edzés utáni étkezés ellátja a testedet azokkal a tápanyagokkal, amelyek szükségesek az újjáépítés megkezdéséhez. Ennek az étkezésnek tartalmaznia kell valamilyen fehérjeforrást, például tojást vagy csirkét. Ezen kívül, szénhidrátot is, például zabot vagy burgonyát.

Ha kevés az időd, a fehérje kiegészítők nagyszerű alternatívát jelentenek. Fehérje turmixszal könnyen bevihetsz gyorsan hasznosuló fehérjét, szénhidrátot, akár már edzőteremben is.

FEHÉRJE

A fehérje biztosítja az izomszövet újjáépítéséhez szükséges aminosavakat. Edzés után túrót enni nem javasolt, inkább gyorsan emésztődő fehérje forrást érdemes fogyasztani, például tejsavófehérjét, amely elfogyasztás után 30-60 perccel már az izomszövetekben van, metabolizált formában.

A fehérjebevitel megakadályozza, hogy a szervezet az izomszövetet bontsa le annak érdekében, hogy aminosavakhoz jusson. Köztudomású, hogy a szervezet azokat tápanyagokat használja fel, amihez hozzájut. Tehát ha elegendő fehérjét viszünk be közvetlenül edzés után, akkor azt a szervezet azonnal felhasználja az izom méretének és erejének növelésére.

SZÉNHIDRÁTOK

Nagyjából 30 gramm szénhidrát kell edzés-óránként, ha fel akarjuk tölteni a glikogén raktárainkat. Így a következő edzést már elegendő elraktározott energiával kezdhetjük meg. Veszélyes ötlet azért kevesebb szénhidrátot fogyasztani, hogy meggyorsítsuk a zsírleadást. Ez aligha célravezető.

A nem elegendő szénhidrátbevitel csökkenti a következő edzés hatékonyságát, ami az egymás után következő edzések egyre csökkenő eredményességéhez vezet. A testnek szüksége van szénhidrátokra, ez ilyen egyszerű.

A legjobb edzés utáni étkezést az egyszerű szénhidrátok jelentik – és nem a testépítők legjobb szénhidrát forrásai (lassú szénhidrátok). Ezek könnyen emésztődnek és nagymértékű inzulinkiválasztást indukálnak. Az inzulinnak van egy járulékos haszna, miszerint elősegíti az izomszövet fehérjefelvételét. Azonban érdemes ekkor is minőségi táplálékot fogyasztani, és nem válogatás nélkül bármit magunkhoz venni.

KREATIN

A kreatin jó edzés utáni táplálékkiegészítő?

Igen, részben. Bár a kreatin egy olyan kiegészítő, amely akkor fejti ki a legnagyobb hatást, amikor a testedben a raktárak telítődve vannak, a legnagyobb kreatin felvétel közvetlenül edzés van, még akkor is, ha ennek közvetlen hatását nem tapasztaljuk. A kreatinbevitel növeli az elraktározott ATP mennyiségét. Az ATP a sejtek energiaforrása, és minél több van belőle, annál jobban megy az edzés.

HIDRATÁCIÓ

A kreatin egyik hatása, hogy megnöveli az izomszövet vízfelvételét, amitől az „felpumpáltnak” néz ki. De ahhoz, ahogy ez bekövetkezzen, megfelelően hidratáltnak kell lenned edzés után.

A dehidratáció lelassítja a fehérjeszintézist és fokozza az izmok elfáradását. Egy normál, egészséges férfinek kb. 3,5 liter vizet kell fogyasztania naponta. Közvetlenül edzés után 300-600 ml vizet kell innod, hogy megelőzd a szomjúságot.

Pusztán a vízivás azonban nem mindig elég a hidratáltsághoz. Elektrolitokat is veszítesz, kulcsfontosságú kémiai anyagok, amelyeket a tested a neuronok működtetéséhez használ. Adj csipet sót az italodhoz, fogyassz egy kis kókuszvizet (ami gazdag káliumban, nátriumban és magnéziumban) vagy keverd össze a vizedet valami elektrolit itallal. Legyél azonban óvatos, sok ilyen „sport” ital tele van cukorral.

EDZÉS UTÁNI NYÚJTÁS

Sokan úgy gondolják, hogy edzés előtt kell nyújtani. A bemelegítés fontos, de azt nem igazán támasztják alá bizonyítékok, hogy az edzés előtti nyújtás javítja a teljesítményedet és megelőzi a sérüléseket. Tényszerű igazság, hogy az edzés utáni nyújtásnak több előnye van.

A nyújtás előnyei az izomzatban és az agyadban is megjelennek.

Amikor nehéz súlyokat emelsz, az izomrostok összehúzódnak. Akár gépeket használsz, akár szabad súlyokat. A nyújtás elernyeszti az összehúzódott szöveteket és fokozza a rugalmasságot. Ezen kívül csökkenti azt a fájdalmas és merev érzést az izmokban, amit jellemzően tapasztalsz, ha elhanyagolod a nyújtást. Az összehúzódott szövetek és az intenzív edzés alatt felhalmozódott tejsav okozza a fájdalmat. A nyújtás ezt enyhítheti.

Alkalmazhatsz dinamikus és statikus nyújtást egyaránt. A statikus nyújtás lényege az, hogy megtartasz egy pozíciót egy ideig. A dinamikus nyújtás során a tested mozgásban van, miközben nyújtasz, például sétáló kitörést végzel. Nem kell minden izmodat nyújtanod, inkább azokra összpontosíts, amiket éppen edzettél. Tarts ki egy statikus nyújtást a rugalmasságod határán 20-30 másodpercig. Végezz dinamikus nyújtást 4-5 alkalommal, hogy javítsd a rugalmasságodat a megedzett területen.

Enyhe kellemetlenséget kell érezned, nem fájdalmat. Egyesek izompólya-lazítást (MFR) is csinálnak saját maguknak. Erre a célra különböző hengereket és labdákat lehet igénybe venni. Ez lényegében egy finom nyomás a feszült izmokon, az összehúzódott szövetek fellazítása érdekében. A relaxált szövet könnyebben mozog, és több vér jut el a mikrotraumákhoz az izomszövetekben.

REGENERÁCIÓ

Nem hagyhatjuk figyelmen kívül a regeneráció szerepét az izomnövekedésben. A testednek pihenésre és regenerálódásra van szüksége, legalább 24 óráig egy intenzív edzés után.

Egy kemény edzés után az izmaid több aminosavat igényelnek, hogy újjáépítsék az izomszövetet. Ez a folyamat 24-48 órát vesz igénybe.

Mi a kockázata a pihenési szükséglet figyelmen kívül hagyásának? Az edzés igénybe veszi az immunrendszert, a túledzéstől megbetegedhetsz. Nyomni a fájdalmon túl is, „keménykedni” vagy csak figyelmen kívül hagyni a figyelmeztető jeleket, könnyen túlterhelheti a testedet.

Ne feledd, a növekedési hormon alvás közben termelődik, tehát egy jó 7-8 óra alvás nagyszerűen segíti az izomnövekedést.

EDZÉS UTÁNI TEENDŐK

Miután lerakod a súlyt az utolsó sorozatban, megtörölközöl, még nem ért véged a dolgod. Edzés után vízzel és tápanyagokkal kell ellátnod fáradt testedet. A komplex szénhidrátokból és fehérjéből álló ideális táplálék edzés után sovány izomtömeget épít és újratölti a lemerült energiaraktárakat.

Ne hanyagold el a megedzett izmok nyújtását, a merevség és fájdalom megszüntetése érdekében. És ne felejts el pihenni, mivel akkor van tested újjáépítő fázisban.

Fejezd be jól, és a következő edzésed jobb lesz, mint a mai!


Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!