Egy kiváló szénhidrát forrás – a zabpehely

2020-08-24

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

A zabpehely a mai egészség- és sportspecifikus táplálkozás egyik alappillére. Ez nem véletlen, hiszen a zabpehely kiváló tápértékkel rendelkezik, valamint gazdag rostokban és ásványi anyagokban.

A zabpehely tápanyagtartalma 100 grammra kivetítve a következő: [1]:

Mikrotápanyagok:

  • Mangán: 4.9mg
  • Foszfor: 523mg
  • Magnézium: 177mg
  • Réz: 0.6 mg
  • Vas: 4.7 mg
  • Cink: 4 mg
  • Folát: 56 mcg
  • B1-vitamin (tiamin): 0.8 mg
  • B5-vitamin (pantoténsav): 1.3 mg
  • Kisebb mennyiségben kalciumot, káliumot, B3 és B6 vitamint is tartalmaz.

Makrotápanyagok:

  • Szénhidrát: 66.3g
  • Fehérje: 16.9
  • Zsír: 6.9g
  • Rost: 10.6 g

Magas tápanyagtartalma ellenére meglehetősen alacsony kalória tartalommal bír: 100 gramm zabpehely csak 389 kalóriát tartalmaz.

A zabpehely fantasztikus tápértéke mellett még két egyedi összetevőt is tartalmaz, amelyek kiemelik a többi gabonaféle közül.

Ez a két összetevő az avenantramid és a béta-glükán.

Az avenantramid egy növényi polifenol, amely szinte kizárólag csak a zabpehelyben található meg. Fokozza a nitrogén-monoxid gáz termelődését, amely elősegíti az erek tágulását és jobb véráramláshoz vezet. [9;10] Ez a hatás különösen hasznos lehet a sportolók számára, hiszen a fokozott véráramlás hatására növekedhet a sportteljesítmény és a regeneráció.

A béta-glükán egy rendkívül értékes poliszacharid, amely számos kedvező élettani hatással rendelkezik:

1) Csökkenti a vér LDL és teljeskoleszterin-szintjét[2]

A magas LDL és koleszerterin-szint hozzájárulhat a szív és érrendszeri betegségek kialakulásához.

A szív és érrendszeri betegségek, mint amilyen a szívelégtelenség, stroke vagy szívinfarktus világszerte vezető haláloknak számítanak.

Számos kutatás kimutatta, hogy a zabban lévő béta-glükán hatékonyan képes csökkenteni a vér LDL és teljeskoleszterin szintjét[2;5], ezzel pedig hozzájárulhat a szív és érrendszer egészségéhez.

2) Csökkenti a vércukorszintet és inzulinválaszt[3]

A béta-glükán egy vastag, gélszerű réteget alkot a gyomor nyálkahártyáján, amelynek köszönhetően lassul a gyomor ürülésének sebessége, így a cukor lassabban szívódik fel, és kerül be a vérkeringésbe.[6] A béta-glükán ezen tulajdonsága különösen ajánlott szénhidrát forrássá teszi a zabpelyhet a cukorbetegek, illetve a fogyni vágyók számára.

3) Tovább tart a jóllakottságérzet - csökkenhet az elhízás veszélye[4]

A zabpehely fogyasztása során hamarabb jelentkezik a jóllakottság, illetve később az éhségérzet, köszönhetően a magas rosttartalomnak.

A benne található béta-glükán továbbá serkenti a tirozin-tirozin peptid (PYY-fehérje) felszabadulását a bélben, amely egy éhségérzetet gátló hormonszerű anyag.[7;8]

Összegezve

A zabpehely egy sokrétű, tápanyagokban gazdag élelmiszer.

Alkalmazásával szinte csak profitálhat az ember, így érdemes lehet beépíteni az étrendbe ezt a kitűnő táplálékot.

Ha azonban nem jön be a "sima" zabpehely íze, vagy csak szeretnél egy kis változatosságot csempészni az étrendedbe, akkor javasoljuk, hogy próbáld ki az Oatmealt! Az Oatmeal egy kiváló ízvilágú zabliszt és zabpehely komplex, amely 4 fantasztikus ízben kapható, de nem tartalmaz hozzáadott cukrot, így egy szigorú táplálkozási programba is nagyszerűen beilleszthető.

Oatmeal termékünket megtalálhatod webáruházunkban is!

Az Oatmeal önálló étkezésként is megállja a helyét (fehérjével és/vagy növényi tejjel, gyümölcsökkel kombinálva), de palacsinták, muffinok, vagy egyéb reform sütemények elkészítéséhez is kiváló!

[1] https://nutritiondata.self.com/facts/cereal-grains-and-pasta/5708/2
[2] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25411276/
[3] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18633670/
[4] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24884934/
[5] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7956987/
[6] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24787712/
[7] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19917449/
[8] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19064614/
[9] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16139284/
[10] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15186945/


Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!