Guarana hatása, szedése – és minden, amit tudni kell róla

2019-12-14

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

A guarana egy Dél-Amerikából származó növényi cserje. Az indiánok már több száz éve felfedezték jótékony hatásait – manapság pedig már a sportolók körében is nagy népszerűségnek örvend. Nagyon hasonló a kávéhoz – éberséget okoz mind testileg, mind szellemileg. Ezenkívül azonban van még egy nagyon fontos tulajdonsága:

Segíti a fogyást. És ez még nem minden.

Mit lehet tudni a guaranáról, mik a hatásai, hogyan kell szedni – és milyen formában kapható?

Guarana alapok

Dél-Amerikában, pontosabban az Amazonas dzsungelben őshonos cserje, főleg Venezuelában és Brazíliában lelhető fel.

Nagyon hasonló a kávéhoz többek között kinézetében is, mert hasonlóan a nyers kávébabhoz, a guarana is piros szemű bogyókból áll. Ennek a belsejében található a növény fekete magja. Ezt pörkölik meg az elkészítés során.

Az elkészítési művelet során összezúzzák, és az így kapott pasztából készült kivonat végül por, vagy tabletta (kapszula) késztermékként kerül a polcokra. Emellett nagy népszerűségnek örvend a guarana tea is.

A másik fontos hasonlóságuk a kávéval: Nagyon magas a koffeintartalma. Bár ugyanúgy élénkítő, de mégis van némi különbség köztük.

Guarana hatása

A koffeinről általánosságban elmondható, hogy mind fizikai, mind mentális élénkítő. Növeli a koncentrációt, az energiaszintet és az összpontosítást. Ez az élénkítő hatás azonban a guaranánál sokkal tovább tart, nem ritka, hogy akár 6-9 órát is. Ez egy teljes munkanapnak felel meg.

Ezenkívül a koffein szinte minden zsírégető termék alapeleme. A koffein egyéb hatása még, hogy csökkenti az étvágyat. Gyakran megfigyelhető, hogy aki sokat kávézik egy nap, rendszerint keveset eszik mellé. A guarana valójában ezért lett nagyon népszerű a sportolók körében, és nem kifejezetten a stimuláló hatása miatt.

Sokkal kedveltebb tulajdonsága, hogy segíti a zsírsavak energiává történő átalakítását. Minél könnyebben használja a testünk a zsírsejteket üzemanyagként, annál kevésbé fogja a szénhidrátokat és a fehérjéket, vagyis az izmainkat lebontani.

Emellett a memóriára és a hangulatra is pozitívan hat, ezért akár az enyhe(!) depressziót is képes csökkenteni.

Azonban van az éremnek egy másik oldala is.

Mivel fokozza a teljesítményt, ezért sportolók, testépítők és atléták előszeretettel fogyasztják – ugyanakkor mindenfajta koffeintartalmú étel és ital tiltva van a nemzetközi versenyeken a NOB által. Ebből adódik, hogy a profi versenyeken tilos a fogyasztása, mert stimulánsnak minősül. A koffeinre érzékenyeknek szintén tilos a fogyasztása, mert fokozottan nagy mennyiségű a koffeintartalma.

Amennyiben bármilyen szívpanasz, érrendszeri betegség, magas vérnyomás, szorongás áll fenn, mindenképpen érdemes konzultálni egy orvossal a fogyasztás előtt. A koffeint túl is lehet adagolni, ekkor rosszullét, remegés, hányinger, émelygés vagy szédülés is előfordulhat.

Ezeken kívül azonban nincs mellék- vagy mérgező hatása.

Szedése

Az általános javaslat 500 - 1000 mg-ra lövi be a napi ajánlott fogyasztási mennyiséget, a nap során szétosztva legalább 2 részre. Kezdő guarana fogyasztóként inkább az alsó határt javasoljuk, hogy kiderüljön a test válasza, és az esetlegesen fennálló érzékenység. Az edzés előtt fél-1 órával érdemes szedni, ugyanis így fejti ki legjobban a pozitív hatásait.

Szedése álmatlanságot, insomniát okozhat, ezért este semmiképpen sem ajánlatos fogyasztani. A kávéhoz hasonlóan vízhajtó hatása van, ezért a guarana szedésénél fontos pótolni a folyadékot. Várandós, vagy szoptató nőknek a fogyasztása nem javasolt.

Ezenkívül bármilyen orvos által felírt gyógyszer szedése esetén először szakorvos véleményét kell kikérni, hogy szedhető-e a guarana.

A koffein túladagolás veszélye miatt fokozottan érdemes figyelni és követni az adagolási útmutatóban leírtakat. Hatásuk összeadódhat más koffeintartalmú italokkal, ezért fontos figyelni rá, hogy a napi mennyiségbe minden hasonló italt beleszámoljunk.

A kutatások azt mutatták, hogy a hasonló italokat csak 1 hónapig hatékony folyamatosan szedni, ugyanis egyre kevésbé hatnak, és 1 hónap után rezisztenssé válhat a test. Ekkor egy 2 hetes pihenőt kell beiktatni, hogy teljesen kiürüljön a szervezetből, és újra éreztesse pozitív hatását.

Amennyiben szeretnéd kipróbálni a guarana megannyi pozitív hatását, a Super Guarana az egyik legjobb táplálékkiegészítő, amit ajánlani tudunk.

Összegzés

A guarana egy remek stimuláns, ami mind fizikailag, mind szellemileg képes felpörgetni. Nagyon hasonló a kávéhoz, de talán még több pozitív tulajdonsága van, és akár 6-9 órán át is kitart a hatása.

Sportolóknak, szellemi munkát végzőknek kifejezetten előnyös a fogyasztása – és azoknak, akiknek a kávé nem ízlik.

Azonban fontos ügyelni a mértékre, és bármiféle betegség vagy intolerancia esetén felvenni a kapcsolatot egy orvossal.


Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!