Győzd le az izomsavasodást, és hozd ki magadból a maximumot az edzéseid alatt!

2021-07-05
 / 5.0

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Veled is előfordult már az edzéseid során, hogy szerettél volna még két ismétlést csinálni egy adott gyakorlatból, de egy hirtelen jelentkező égető – kissé szúró érzés meggátolt ebben? Bosszantó tud lenni, nem igaz?

A jelenség hátterében, az izmokban túlzott mértékben felgyülemlő tejsav áll, ami szinte ellehetetleníti a gyakorlat további végzését. A sporttudomány fejlődésének hála azonban, mára már számos olyan praktikát ismerünk, amivel a tejsav jelentkezése kitolható, a regeneráció ideje pedig felgyorsítható.

Mai cikkünk segítségével közelebbről is megvizsgáljuk a témát, és igyekszünk megoldásokkal szolgálni - erre a sportolók számára, szó szerint égető problémára.

Veled is előfordult már az edzéseid során, hogy szerettél volna még két ismétlést csinálni egy adott gyakorlatból, de egy hirtelen jelentkező égető – kissé szúró érzés meggátolt ebben? Bosszantó tud lenni, nem igaz?

A jelenség hátterében, az izmokban túlzott mértékben felgyülemlő tejsav áll, ami szinte ellehetetleníti a gyakorlat további végzését. A sporttudomány fejlődésének hála azonban, mára már számos olyan praktikát ismerünk, amivel a tejsav jelentkezése kitolható, a regeneráció ideje pedig felgyorsítható.

Mai cikkünk segítségével közelebbről is megvizsgáljuk a témát, és igyekszünk megoldásokkal szolgálni - erre a sportolók számára, szó szerint égető problémára.

Az izomsavasodás oka:

Sporttevékenység során az izmok összehúzódnak – amelyhez elsősorban energiára és oxigénre van szükség. Szervezetünk a működéséhez szükséges energiához, az energiát szolgáltató tápanyagok (szénhidrátok, zsírok, fehérjék) felhasználása útján jut. A felhasznált, elégett tápanyagokból szervezetünk (elsősorban szénhidrát és zsír), minden esetben ATP-t állít elő. ( Az ATP (adenozin-trifoszfát) az élő sejtek alapvető és legfontosabb energiaszállító molekulája. Az, hogy sportolás során, a szervezet miből fedezi a megnövekedett ATP igényét, az leginkább a mozgás intenzitásától függ.

Alacsony intenzitás esetén, a szervezet, az energiaigényét, a zsírok lebontásából fedezi elsősorban – ezt nevezzük aerob energiatermelésnek. Amikor viszont fokozódik az izommunka és az intenzitás – ezáltal pedig csökken a vér oxigén szintje – a szervezet átvált szénhidrát égető üzemmódba – vagyis anaerob energiatermelésre.

Mindkét típusú mozgásforma esetén keletkezik tejsav, viszont intenzívebb izommunkánál olyan méreteket ölt a laktát előállítása, amivel a szervezet már nem tud lépést tartani - vagyis nem tudja kellő ütemben eltávolítani a tejsavat, így az felhalmozódik az izomszövetekben.

A tejsav lebontását elsősorban a máj végzi, kisebb mértékben pedig a vese. A lebontás során az izmokban hidrogén ionok keletkeznek, amik savas irányban tolják el az izmok sav-bázis egyensúlyát. Ennek következtében azok megduzzadnak, égnek – tónusuk fokozódik, és ezt a rostokban lévő idegvégződések fájdalomként közvetítik az agyba.

Fontos azonban leszögezni, hogy ez a fájdalom nem az izomláz, hanem a fáradást jelző izomfájdalom, amely a fizikai aktivitást befejeztét követő fél-egy órán belül elmúlik! Ennyi idő szükséges ugyanis, hogy a felgyülemlett laktátot a és hidrogén iont, a véráram a májhoz és a veséhez szállítsa és lebontsa. A lebontás során azonban a laktát nem vész el, csak átalakul. A tejsavat ugyanis a máj, a glükoneogenezisnek nevezett folyamaton keresztül, visszaalakítja glükózzá, ami ezután ismét a vérbe kerül, ahonnan újra fel tudják venni az izmok, melyek aztán újra tejsavvá alakíthatják az anaerob energiatermelésük során.

Ezt a folyamatot Cori-körnek nevezik. Természetesen, ez a ciklus nem tud a végtelenségig zajlani, hiszen a tejsav glükózzá történő újra alakítása, egy roppant energiaigényes feladat. A Cori-kör tehát nem csodaszer, csupán segít átvészelni azt az időszakot, amíg relatíve túl nagy az izmok energiaigénye.

Az izomsavasodás oka

Van-e kapcsolat az izomsavasodás és az izomláz között?

Mint azt néhány sorral korábban említettük, a tejsav felhalmozódásból eredő fájdalom és az izomláz nem egyenlő - a mozgás során keletkező tejsav felhalmozódása pedig nem okolható az izomláz kialakulásáért! A tejsav ugyanis a tevékenység befejezte után, viszonylag hamar – egy órán belül lebontásra kerül – ezzel szemben az izomláz a mozgást követő 24 órán belül jelentkező jelenség, ami akár több napon keresztül is eltarthat. Az izomlázat több minden is kiválthatja, mint például a terhelés mennyiségének és/vagy intenzitásának megemelése illetve a terhelés típusának megváltoztatása. Leggyakoribb tünetei a nyomás és mozgatás során jelentkező fájdalom, esetlegesen izommerevség.

Az izomláz kialakulásának megmagyarázásra több elmélet is született, azonban a szakemberek szerint, egyik sem szolgál teljes körű megindoklással.

A legközelebb a megoldáshoz talán, az izomláz gyulladási folyamatként való értelmezése áll.

Szerencsére mára már, ismerünk olyan étrend-kiegészítő hatóanyagokat és egyéb praktikákat, amikkel hatékonyan csökkentheted/kitolhatod az izomsavasodás jelentkezését.

Scitec tippek, az izomsavasodás ellen

Minden étkezésed tartalmazzon zöldséget vagy gyümölcsöt!

A zöldségek és gyümölcsök, nagyszerű forrásai a különböző vitaminoknak és ásványi anyagoknak. A vitaminok és ásványi anyagok olyan vegyületek, amelyek nélkülözhetetlenek az emberi szervezet számára, azonban előállításukra - néhány kivételt eltekintve - nem képes. A közhiedelemmel ellentétben, a megfelelő mikrotápanyag ellátottság, nem csak az immunrendszer számára nélkülözhetetlen, de a teljesítőképességet is nagyban befolyásolja. Ráadásul a jelek szerint, a C és B-vitamin(ok), valamint a magnézium, a tejsav csökkentésben is hasznos lehet.

Ha úgy érzed, hogy a zöldségek és/vagy gyümölcsök fogyasztásából nem bírod megfelelően fedezni a sportolói mikrotápanyag igényedet, érdemes lehet számításba venned, a vitaminok és ásványi anyagok, kiegészítőként történő fogyasztását. Ehhez javasoljuk, professzionális multivitamin formulánkat, a Multi Pro Plus-t.

Zöldség, gyümölcs az izomsavasodás ellen

Ne feledkezz meg edzések után a nyújtásról!

Rengeteg szakértő hangoztatja utóbbi időben a nyújtás fontosságát! Nem alaptalanul! A nyújtás edzésprogramba történő beillesztésével ugyanis, csökkentheted a sportsérülések kockázatát, elősegítheted az izomtömeged növekedését, fokozhatod a tejsav eliminálását és javíthatod a mozgáskordinációdat is! Szánd rá edzések után azt a 10-15 percet, hidd el hosszútávon kifizetődik.

Izomsavasodás - Nyújtás

Aknázd ki az étrend-kiegészítőkben rejlő lehetőségeket:

Beta Alanine:

A béta-alanine, egy nem esszenciális béta-aminosav, amely képes hatékonyan növelni az izomzat karnozin szintjét. A karnozin támogatja a szervezet PH egyensúly fenntartó funkcióját, méghozzá úgy, hogy megköti az edzés által felhalmozódó hidrogén ionokat(H+). A hidrogén ionok savassá teszik az izomszövetet, ezáltal az izmok „elnehezülnek” és csökken a teljesítőképességük.

A megemelt karnozin szintnek köszönhetően a savasodás kevésbé intenzív formában és később jelentkezik, aminek következtében növekszik az edzésteljesítmény.

Ajánlott adagolás: 50mg/tskg egyenletesen elosztva a nap folyamán.

Citrulline Malate:

A Citrulline Malate, gyakorlatilag két molekula - a citrullin nevű aminosav és az almasav értékes kombinációja, amivel hatékonyan fokozhatod szervezeted nitrogén monoxid (NO) termelését. A nitrogén monoxid, több kedvező hatással is rendelkezik, sportolói szempontból talán az értágító hatása a legfontosabb. Ugyanis:

  • az intenzívebb keringésű izomzat több oxigént kap, így jobban teljesít
  • javul az izomzat tápanyagfelvétele.
  • az intenzívebb keringésű izomzatból könnyebben és "gyorsabban" távoznak a salakanyagok, így a fáradtságérzet később jelentkezik, a regeneráció felgyorsul

Ajánlott adagolás: 3000mg, edzés előtt 30 perccel

Most már tudod, hogy mi áll a rettegett izomsavasodás hátterében – és tudod azt is, hogy mit tehetsz ellene. Ha sokszor keserítette már meg az edzéseidet, az idő előtti túlzott elsavasodás – akkor nem érdemes haboznod, hiszen a fejlődésed láthatja a kárát!