Hidratálj, hogy jobban teljesíts!

2020-08-03

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Testünk hozzávetőlegesen 60-70%-a víz. A víz élettani szerepe a szervezetben igen szerteágazó:

  • Oldóanyagként és transzporterként szolgál a tápanyagokhoz
  • Közreműködik a szervezetbe kerülő toxikus anyagok kiválasztásában
  • Fenntartja a vér mennyiségét
  • Nélkülözhetetlen szerepe van a testhőmérsékletünk fenntartásában és annak szabályozásában

A folyadékigény a fizikailag inaktív személyek esetén 2-4 liter/nap, amit a hőmérséklet, a domborzati körülmények, a fokozott fizikai aktivitás éssporttevékenység tovább fokozhat.

Sportolás közben, a hőtermelés akár négy-ötszörösére is emelkedhet, ezért a "fokozott" verejtékezés létfontosságú a szervezet számára minden fizikai tevékenység során.A verejtékezés ugyanis segít, a mozgás során termelődött hő leadásában. Ez azért fontos különösen, mert a mozgás során felhasznált energia mindössze 25%-a fordítódik ténylegesen a munkavégzésre, a többi hőként leadásra kerül a környezetbe.[1]

A sportolókra jellemző "több liternyi" folyadékvesztés, olyan mértékben képes üríteni a szervezetből a vizet és az ásványi anyagokat, hogy az nem megfelelő "visszapótlás" esetén dehidratációt okozhat.

Dehidratáció soráncsökken a szervezet teljesítőképessége, romlik a koncentráció, növekszik a görcs és sérülésveszély kockázata, sőt súlyosabb esetekben akár komolyabb egészségügyi kockázatot is jelenthet.
Intenzív edzésmunka esetén, kulcsfontosságú tehát a hidratálás, vagyis az elvesztett víz és elektrolitokmegfelelő visszapótlása!

Isotec Race

Mivel érdemes hidratálni edzés közben?

Egy bizonyos szintig a csapvíz vagy a szénsavmentes ásványvíz is tökéletesen elegendő a hidratáció fenntartásához. Magasabb hőmérséklet, közepes vagy erősebb intenzitású, illetve hosszabb időintervallumú edzések esetében azonban érdemes számításba venni az izotóniás italok alkalmazását, mint amilyen az Isotec Race is.

Az Isotec Race egy fejlett izotóniás italpor, amely a sejtek ásványi anyagaival megegyező mennyiségben tartalmazza a legfontosabb elektrolitokat: a nátriumot, káliumot és a magnéziumot.

Az Isotec Race az elektrolitok mellett háromféle szénhidrát-forrást tartalmaz, melyek gyorsan szívódnak fel, így hamar energiával látják el a szervezetet és gyorsan képesek tölteni a glikogénraktárakat.

A még jobb hatásfok elérése érdekében, extra C-vitamint is tartalmaz a termék, amely segít fenntartani az immunrendszer normál működését az intenzív edzések alatt és után. Ez a hasznos hatás napi plusz 200mg C-vitamin (ami 1 adag Isotec RACE-ben megtalálható) bevitelével érhető el, az ajánlott C-vitamin bevitel felett.

Kombinálható-e más termékkel/termékekkel?

Igen, az Isotec Race más termékekkel is kombinálható, például edzés előtti energizálóval, aminosav formulával vagy fehérjével.

Mikor célszerű fogyasztani a terméket?

Első sorban edzés alatt, de akár edzés előtt, vagy közvetlenül utána is fogyasztható az Isotec Race, az izomglikogén raktárak feltöltése és a hidratáció elősegítése érdekében.

[1] Tihanyi András - Sportágspecifikus sporttáplálkozás - Folyadékháztartás és sport, 152. oldal


Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!