Ismerd meg közelebbről az esszenciális aminosavakat!

2021-03-17

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Az esszenciális szó latin eredetű, jelentése: lényegi, nélkülözhetetlen. A tápanyagok közül azokat nevezzük esszenciálisnak, amelyek nélkülözhetetlen szerepet töltenek be a szervezetben, azonban az nem, vagy csak elégtelen mennyiségben képes őket előállítani. – Éppen ezért külső forrásból, táplálkozás és/vagy étrend-kiegészítők segítségével kell őket a szervezetbe juttatnunk.

A vitaminok és ásványi anyagok mellett alapvetően kétféle esszenciális tápanyagcsoportot ismerünk, az esszenciális zsírsavakat és az esszenciális aminosavakat.

Ebben a cikkben ezúttal az esszenciális aminosavakat vesszük górcső alá.

Mik azok az aminosavak?

Az aminosavak a fehérjék alkotóelemei. Több mint 150 aminosavat ismerünk, azonban az élő szervezetben csupán 20 fehérjeépítő aminosav található. Ugyan mind a 20 kulcsfontosságú az egészség és az optimális működés szempontjából, csak 9-et sorolunk az esszenciálisak közé.[1]

Ezek a hisztidin, izoleucin, leucin, lizin, metionin , fenilalanin, treonin, triptofán és valin.

A kilenc esszenciális aminosav szervezetben betöltött szerepe meglehetősen változatos és sokrétű. Ismerjük meg őket egy kicsit közelebbről:

 1. Fenilalanin: A tirozin, a dopamin, az adrenalin és a noradrenalin prekurzora. Kitüntetett szerepe van a fehérjék és enzimek szerkezetében és működésében, valamint más egyéb aminosavak szintetizálásában.
 2. Valin: A BCAA aminosavak egyike, stimulálja az izomnövekedést, támogatja a regenerációt, részt vesz az energiatermelésben.
 3. Treonin: A strukturális fehérjék, mint amilyen a kollagén és az elasztin fő összetevője, szerepet játszik a zsíranyagcserében és az immunműködésben.
 4. Triptofán: A legtöbb esetben csak az alvásproblémák javítására alkalmazzák, hatása azonban ennél jóval túlmutat. Szükséges a megfelelő nitrogénegyensúly fenntartásához, fontos szerepet tölt be a melatonin és a szerotonin termelésében, amelyek köztudottan fő szabályozói a hangulatnak valamint a szervezet stresszre adott válaszának.
 5. Metionin: Kitüntetett szerepet játszik az anyagcserében és a méregtelenítésben. Szükséges a szövetek növekedéséhez, valamint a cink és a szelén felszívódásához.
 6. Leucin: A valinhoz hasonlóan a leucin is egy elágazó láncú aminosav, amely kritikus fontosságú a fehérjeszintézis és a regeneráció szempontjából. Támogatja a vércukorszint szabályozását és serkenti a sebgyógyulást.
 7. Izoleucin: A három elágazó láncú aminosav közül az utolsó, mely részt vesz a fehérje anyagcserében és nagy mennyiségben található meg az izomszövetben. Fontos az immunfunkció, a hemoglobin termelés és az energiaszabályozás szempontjából is.
 8. Lizin: Szerepet játszik a fehérjeszintézisben, a hormon- és enzimtermelésben, valamint a kalcium felszívódásában. Fontos az energiatermelés, az immunfunkció, valamint a kollagén termelés szempontjából is.
 9. Hisztidin: A hisztamin és a karnozin prekurzora. A hisztamin, kulcsfontosságú az immunválasz, az emésztés, a szexuális aktivitás és az alvás-ébrenlét ciklus szempontjából.

Mint láthatjuk, az esszenciális aminosavak számos létfontosságú folyamat középpontjában állnak. Hiányuk, nem csak a sportteljesítményre és a regenerációra gyakorolnak negatív hatást, hanem gyakorlatilag az egész szervezetre. Beleértve, az ideg, a szaporító, az immun és az emésztőrendszert.

Mikben találhatóak meg elsősorban az esszenciális aminosavak?

Az állati eredetű táplálékokat tekintjük a nélkülözhetetlen aminosavak fő forrásainak, ugyanis a növényi eredetű táplálékok a legtöbb esetben nem – vagy nem elegendő mennyiségben, arányban tartalmazzák őket.

A tudomány fejlődésének köszönhetően az esszenciális aminosavakat étrend-kiegészítők segítségével is biztosítani tudjuk a szervezetünk számára. Ez különösen jó hír azoknak, akik kerülik az állati eredetű táplálékok fogyasztását és/vagy szeretnék megtámogatni a sportcéljaik elérését.

A kutatások szerint a sportolók az esszenciális aminosavak (EAA) koncentrált dózisban történő fogyasztásával számos előnyre tehetnek szert. Ilyenek többek között a fokozott regeneráció[2], a megnövekedett sportteljesítmény[3] és az izomtömeg megőrzése[4].

Termékpalettánkon szereplő EAA + Glutamine tartalmazza mind a 9 létfontosságú építőkockát, sőt extraként glutaminnal is megspékeltük az átfogóbb hatás elérése érdekében. Formulánk nem tartalmaz cukrot, mégis üdítően finom. Tökéletesen beilleszthető egy szigorú, zsírvesztést megcélzó táplálkozási programba is, sőt akár vegánok is fogyaszthatják, ugyanis nem tartalmaz állati eredetű alapanyagokat.

EAA + Glutamine

  EAA + Glutamine 300 gr.
  5 190 Ft
  17,30 Ft/gr.
  Kosárba teszem

Az EAA + Glutamine, hasonlóan más aminosav készítményekhez, roppant gyors felszívódással rendelkezik, ugyanis nem igényel különösebb emésztést, ezért kiválóan alkalmazható az edzés körüli időpontokban. Elfogyasztást követően, gyakorlatilag perceken belül ott van, ahol a leginkább szükséged van rá, vagyis az izomrostjaidnál.

Turbózd fel az edzéseidet, a négy egzotikus íz valamelyikével.

Forrás:

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4897092/

[2] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28870476/

[3] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28177706/

[4] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26733764/