Kollagén szintézis és a C-vitamin

2021-10-29

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

MI IS A KOLLAGÉN?

A kollagén a szervezet egyik nélkülözhetetlen alkotóeleme, ugyanis minden szervünkben megtalálható kivétel nélkül. A kollagén szó görög eredetű – a colla ragasztást, a „genno” pedig szülőt jelent. Ez az elnevezés, a kollagénre jellemző szilárdító szerepre utal, ugyanis a kollagén egy rendkívül strapabiró, rostos szerkezetű fehérje, amely fontos alkotóeleme a csontoknak, a porcoknak, az ínaknak, a szalagoknak és egyéb olyan kötőszöveteknek, mint a bőr, a köröm vagy éppen a haj.

Tulajdonképpen a kollagén teszi ki testünk fehérjeállományának mintegy 25-35%-át, azonban mivel nem - vagy nem megfelelő mennyiségben tartalmazza az összes fehérje építő aminosavat, ezért biológiailag az „inkomplett fehérjék” kategóriájába soroljuk.

A szervezetünkben megtalálható kollagén rostok jellemzően, több különböző típusú kollagénből épülnek fel: I-es és III-as típusú kollagén van például a bőrben, II-es és III-as típusú kollagén pedig a porcokban. A kollagének sűrűségét (I-es, II-es, III-as típusú kollagén) a láncok eltérő számú aminosavai határozzák meg. Egyedülálló fizikai tulajdonságai révén az irharétegben található kollagén rostok sűrű hálózata szerkezeti integritást kölcsönöz az egész bőrnek, ez biztosítja a bőr rugalmasságát.

Kollagén szintetizálás

A kollagén szintetizálása, az emberi test egyik fő „gyártó” vállalkozása, amelyben a C-vitamin kitüntetett szerepet játszik, ugyanis a kollagén termelésben részvevő két enzim, a lizil- és prolilhidroxiláz működése lehetetlen megfelelő mennyiségű C-vitamin nélkül. Ha ezek az enzimek nem aktiválódnak, a már meglévő „érett” kollagénhálózat fenntartása is veszélybe kerülhet, aminek a végkifejlete akár életveszélyes állapotot is eredményezhet, gondoljunk csak a skorbutra. Ennek a hírhedt betegségnek az esetén ugyanis, a kollagén szintézisben következik be zavar és a test lényegében „darabjaira esik szét”.

A kollagén szintetizálása, 25. éves kor után folyamatosan csökken, ami 50-60 éves korra a minimálisra esik vissza. Ennek következtében a kollagén tartalmú szövetek szerkezete meggyengül, így azok veszítenek rugalmasságukból. Megjelennek az első ráncok, a haj mattá válik, az ízületek meggyengülhetnek, stb..

Az öregedés az élet természetes velejárója, de arra senkinek sincs pluszban szüksége, hogy felgyorsítja direkt módon a folyamatot. A dohányzás – ami napjaink egyik leggyakoribb káros szenvedélye azonban éppen ezt műveli a bőrünkkel.

A dohányzás ugyanis nem „csak” a belső szerveinket károsítja súlyosan, de a bőrt is öregebbé teszi. Ebből kifolyólag, az erős dohányosok akár 5-10 évvel idősebbnek nézhetnek ki kortársaiknál. Erős és rendszeres dohányzás hatására ugyanis a sejtek és a szövetek öregedése felgyorsul, a bőr, a sejtképződés lelassulása következtében petyhüdté válik, a vérerek pedig beszűkülnek, igy annál kisebb lesz az áthaladó vér mennyisége, annál kevesebb friss vér tud eljutni a szövetekhez, így pedig több lesz a pangó, bomlástermékekkel telített, vénás vér. Ehhez hozzájárul még a dohányfüstben levő szén-monoxid, ami „kiszorítja” az oxigén egy részét a vérből, így a bőrhöz még kevesebb éltető oxigén jut el. A sornak azonban itt még nincs vége, ugyanis a dohányzás más csatornán keresztül is károsítja a kötőszöveteket. A cigarettában lévő káros anyagok ugyanis megkötik” a C-vitamint, ezzel pedig átmeneti C-vitamin „hiányt” idézhetnek elő a szervezetben, aminek következében, sérülhet a szervezet kollagén előállító képessége – tehát csökken a bőr rugalmassága, felgyorsulnak az öregedési folyamatok.

Mit tehetünk tehát a bőrünk fittségének és egészségének megőrzése érdekében?

Biztosítsd szervezed számára, a szükséges mennyiségű C-vitamint! Fogyassz napi rendszerességgel sok zöldséget és gyümölcsöt és szükség esetén fontold meg a C-vitamin étrend-kiegészitő való alkalmazását. Termékpalettánkon található, magas dózisú C-vitamin formuláink – a Vita-C 1100 és a C1000 Bioflavonoids segítségével, könnyedén juttathatod a szervezeted értékes C-vitaminhoz.

Egyél rendszeresen magas kollagén tartalmú ételféleségeket, mint a kocsonya, a velős csont vagy épp az állati belsőségek! – Ha azonban ezeket az ételeket nem kedveled, vagy nem áll módodban naponta fogyasztani őket, úgy érdemes beiktatnod az étrend-kiegészítő programodba, a kollagén tartalmú termékek fogyasztását. Termékpalettánkon több magas minőségű kollagén formula is megtalálható, azonban a csúcsminőséget egyértelműen a Collagen Xpress képviseli, ami a gigadózisú, adagonkénti 15 grammos kollagén tartalma mellett, extra C-vitamint és hialuronsavat is tartalmaz.


Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!