Marhafehérje turmix? Naná!

2020-12-10

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Miközben a marhahús, mint fehérjeforrás megítélése a szélesebb közvéleményben nem mindig volt feltétlenül egységes és időben is változott, addig a testépítők körében a „beef” kezdetektől fogva legendás státusszal bírt, mint az erő és izomtömeg egyfajta szimbóluma. Rengeteg súlyzós edzéseket végző ember tapasztalta, illetve tapasztalja ma is, hogy látványosabb növekedést tud elérni marhahúst fogyasztva, mintha ugyanazt a fehérjemennyiséget mondjuk csirkehússal, ne adj isten hallal vagy tejtermékekkel, vinné be. A növényi fehérjeforrásokról nem is beszélve.

A táplálékkiegészítő ipar fejlődése aztán „kitermelte” a tejsavófehérje jelenleg ismert formáit és felhelyezte azokat a fehérjeforrások képzeletbeli trónjára. A marhahús népszerűsége ettől azonban nem csökkent, megmaradt a hardcore testépítők alapvető fehérjeforrásának. A jó minőségű, finom és jól oldódó marhafehérje kiegészítők megjelenésére azonban a 2010-es évekig várni kellett.

Kiknek ajánljuk a marhafehérje formulák használatát?

Természetesen mindenkinek, aki szeretné – akár sportcélokból, akár csak egy kiegyensúlyozottabb tápanyagbevitel érdekében – extra fehérjével felturbózni az étrendjét, és nem tudja vagy nem akarja ezt a szilárd étkezéseinek gyarapításával megoldani. A marhahús fehérje teljes fehérje, tehát biztosítja az összes esszenciális aminosavat.

A felszívódás, hasznosulás sebességét tekintve közepesen gyorsnak számít, tehát lassabb, mint a tejsavófehérje, de gyorsabb, mint a kazein. Nagyjából olyan gyorsan emésztődik, mint a tojásfehérje. Ez a sima marhafehérje izolátumokra vonatkozik. A hidrolizált izolátumok hasznosulása az előemésztés miatt természetesen gyorsabb, hasonló a tejsavófehérjékéhez. Azt is érdemes megjegyezni, hogy a marhafehérje izolátumoknak kiemelkedően magas a fehérjetartalmuk, általában zéró cukrot és minimális zsírt tartalmaznak.

Természetesen nem állítjuk azt, hogy a marhafehérje izolátum jobb lenne aminosav összetétel vagy biohasznosulás tekintetében, mint a tejsavófehérje. Erről nincs szó. Sőt, a tejsavófehérje leucin-tartalma magasabb – amit persze könnyű korrigálni BCAA vagy leucin kiegészítők használatával.

Viszont vannak olyanok, akiknek az étrendjébe – akár saját döntésük, akár egészségügyi okok miatt – nem férnek bele a tejalapú termékek. Például, ha valaki szigorú paleo diétát folytat, akkor nem fogyaszt tej eredetű élelmiszereket. A kőkorszakban ugyanis az anyatejen kívül más tejet nem fogyasztottak az emberek. Ha pedig valaki érzékeny a tejfehérjékre, akkor pedig nem fogyaszthat ilyesmiket. Ha súlyos laktózérzékenységben szenvedsz, akkor is kézenfekvő lehet például marhafehérjét fogyasztanod, a drágább teljesen laktózmentes tejsavófehérje izolátumok helyett.

De még azoknak is, akiknek semmi bajuk a tej alapú dolgokkal, érdemes rotálni a fehérjeforrásokat, ugyanis ugyanazt fogyasztani minden nap folyamatosan éveken keresztül nem egészséges, akár még gyulladási folyamatokat is indukálhat. Hacsak nem vagy érzékeny valamelyik fehérjeforrásra, variáld a tejsavó-, a marha-, a tojás, valamint a növényi fehérjeforrásokat, illetve kiegészítőket.

100% Hydrolyzed Beef Isolate Peptides

A Scitec marhafehérjéje!

Marhafehérje manapság már szinte minden táplálékkiegészítő cég kínálatában megtalálható. A minőség, az íz és egyéb jellemzők tekintetében azonban elég nagy a szórás. A Scitec 100% HYDROLYZED BEEF ISOLATE PEPTIDES formulája azonban egy teljes, hidrolizált marha-peptid fehérje, friss, hormonmentes marhahús nyersanyagból előállítva. Enzimatikusan hidrolizált – lényegében előemésztett – marhahúsfehérjéről van szó, ami azt jelenti, hogy a megemésztése és felszívódása gyorsabb, mint a sima izolátumoké. Teljes fehérje, tehát biztosítja a szervezet számára az összes esszenciális aminosavat.

A marhafehérje formulák elterjedésének sokáig az szabott korlátot, hogy nem igazán voltak finomak – és az oldódással is problémák voltak. Sokkal egyszerűbb egy tejalapú fehérjét ízesíteni, mint egy húsalapút, és persze jobban is oldódik. Nem véletlen, hogy csak elvétve találni a piacon csirke- vagy halfehérje formulát. A 100% Hydrolyzed Beef Isolate Peptides azonban ízletes és jól is oldódik. Semmi nem állhat tehát útjában annak, hogy turmix formájában is részesülhess a marhafehérje által nyújtott előnyökből.


Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!