Milyen fehérjét fogyasszunk?

2019-06-17

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Manapság már nem az a probléma, hogy jó minőségű fehérjét találjunk magunknak a boltok polcain, hanem inkább az, hogy melyiket válasszuk sokféle közül. Az első és legfontosabb feltétele a helyes választásnak az, hogy tisztában legyünk azzal, hogy érzékenyek vagy allergiásak vagyunk-e valamelyik fehérjeforrásra illetve szenvedünk-e tejcukor (laktóz) vagy gluténérzékenységben. Ha valaki tejfehérje-allergiában szenved, nyilván nem választhat magának teljes tej-, tejsavó vagy kazein fehérjét. A laktózérzékenyeknek készülnek már laktózmentes illetve laktáz enzimmel kiegészített tejfehérje formulák is, de természetesen ők fogyaszthatják a tojás, marhahús vagy növényi alapú fehérjéket is. Vannak olyan táplálkozási szisztémák, amelyek eleve kizárnak egyes fehérjeforrásokat, pl. a vegánok csak növényi eredetű fehérjét fogyaszthatnak, a paleo étrend pedig kizárja a tejfehérjéket. Régebben a növényi fehérje egyet jelentett a szójafehérjével. Manapság már kiváló minőségű borsó- és rizsfehérjék is rendelkezésére állnak a növényi eredetű étrendet preferálók számára.

A következő választási szempont, hogy milyen céllal illetve a nap melyik időszakában tervezzük fogyasztani a fehérjét. Reggel felkeléskor illetve közvetlenül edzés után gyorsan emésztődő/szívódó fehérjét tanácsos fogyasztani. A leggyorsabb fehérjék a hidrolizátumok, azon belül is a tejsavófehérje hidrolizátumok. A hidrolizátum már egyfajta előemésztett fehérje. A hidrolizátumnál lassabb, de a koncentrátumnál gyorsabb fehérje az izolátum. Az izolátum fehérjeszázaláka lehet magasabb, mint hidrolizátumé, nem ebben rejlik a különbség köztük, hanem abban, hogy míg az izolátum egészben tartalmazza a fehérjeláncokat, addig a hidrolizátum már „feldarabolt” formában. A koncentrátumnak mindig alacsonyabb a fehérjeszázaléka, mint az izolátumnak. 80%-os fehérjetartalomról felmenni 92-95%-os fehérjetartalomra, meglehetősen költséges szűrési eljárást igényel. Emiatt drágábbak jóval az izolátumok, mint a koncentrátumok. Még a tejsavófehérje koncentrátum is gyors fehérjének számít.

A hasznosulás sebességét tekintve, a skála másik (azaz leglassabb) végén a másik tejfehérje, a kazein áll. Kazeint akkor érdemes fogyasztani, ha várhatóan hosszabb ideig nem fogunk fehérjéhez jutni, pl. lefekvés előtt. Ilyen esetben kifejezetten hasznos, ha az elfogyasztott fehérjének 5-6 óra kell a teljes felszívódáshoz. Hasznos még a kazein diéta alatt, ugyanis a gyomorból való ürülése lassabb, így az éhségérzet is később jelentkezik.

A teljes tejfehérje 80%-ban kazeint és 20%-ban tejsavót tartalmaz, így inkább lassú fehérjének tekinthető. Minden más fehérjeforrás (tojás, marhahús, szója, borsó, stb.) a tejsavó és a kazein között van, a hasznosulás sebességét tekintve. Aki nem akar többféle fehérjét venni / fogyasztani, annak megoldás lehet a különböző fehérjekeverékek beszerzése. Minden neves cég kínál 4-6 fehérjeforrásból összeállított keverékeket. Ezeknek az az előnye, hogy folyamatos, elnyújtott aminosav-felszívódást biztosítanak, ami kezdődik az elfogyasztás után pár perccel és tart egészen 5-6 óráig.

Aki nem követ speciális étrendet, annak is érdemes időnként tojás, marha vagy növényi fehérjét fogyasztania. Ha folyamatosan ugyanolyan, pl. tejsavó, fehérjét fogyasztunk, az ellen a szervezet egy idő után „fellázad” és gyulladási folyamatok alakulhatnak ki. Érdemes tehát a fehérjeforrásokat váltogatni: pár hétig tejsavó, aztán marha, aztán borsó, aztán valami keverék és így tovább.

Mennyit fogyasszunk? Ha valaki növelni szeretné az izomzatát, érdemes naponta testsúlykilogrammonként 2 gramm fehérjét bevinnie. Ennek egy részét szilárd táplálék, másik részét pedig kiegészítők formájában érdemes fogyasztani. Egy 90 kilós férfi a 180 grammos fehérjeszükségletét 5-6 x 30-36 gramm fehérje bevitelével tudja optimálisan megoldani. Hat étkezésből lehet kettő fehérjeturmix.

Sokaknál fontos döntési szempont az ár. Aki gazdaságos, de jó minőségű fehérjére vágyik, annak azt tanácsoljuk, hogy vásároljon nagy kiszerelésben tejsavófehérje koncentrátumot vagy valamilyen fehérjekeveréket.

Az íz a mai világban már nem probléma. Bármelyik fehérjeforráshoz hozzájuthatunk sokféle, nagyszerű ízben!


Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!