Nem minden zsír káros. Az esszenciális zsírsavak a hormontermelésünk alapját jelentik, és számos létfontosságú biokémiai folyamathoz nélkülözhetetlenek. A túl "fitt" táplálkozásban, ahol minden zsírt ellenségnek tekintünk, sajnos a jó zsírok is "áldozatul esnek". Ezért nagyon fontos a megfelelő kiegészítésük.
|
Omega 3 100 g.k. |
3 190 Ft
31.90 Ft/g.k.
|
Kosárba teszem
|
||
|
ALA 50 kap. |
4 190 Ft
83.80 Ft/kap.
|
Kosárba teszem
|
Az omega-3 elnevezés zsírsavak egy egész családjára utal. Ennek tetején az alfa-linolénsav helyezkedik el, más néven ALA. Ez a leggyakoribb omega-3 zsírsav, azonban egyszersmind a biológiailag legkevésbé aktív is. Ahhoz, hogy előnyös hatásait élvezhessük, szervezetünknek át kell alakítania más omega-3 zsírsavakká; ilyenek az EPA és a DHA. ez az átalakulási folyamat nem valami hatékony. A körülmények függvényében, csupán az ALA egy kis része fog átalakulni EPA-vá és DHA-vá.
A halolaj fő előnye az, hogy abból a már átalakított omega-3 zsírsavakat kapjuk készen. A lenmagolaj nagy mennyiségű ALA-t tartalmaz, de szinte egyáltalán nincs benne EPA és DHA. A halolaj ezzel szemben ALA-t, és emellett nagy mennyiségű EPA-t és DHA-t tartalmaz. Így egyértelmű, hogy a lenmagolaj ezen a téren elmarad a halolajtól.
Nos, azért érdemes több omega-3 zsírsavat ennünk, mert szervezetünk akkor működik optimálisan, ha az omega 3 és omega 6 zsírsavakat megfelelő arányban vesszük magunkhoz. A legtöbbünkről azonban sok minden elmondható, de hogy egyensúlyban lenne ez a két zsírsav az étrendünkben, na az semmiképp sem. Az omega3 zsírsavaktól eltérően - melyekhez relatíve nehezebb hozzájutni megfelelő mennyiségben - az omega-6 zsírsavakba úton-útfélen belebotlunk.
Az olyan növényi olajok, mint a kukorica, a mogyoró, vagy a szója olaj nagy mennyiségben tartalmazzák az omega-6 zsírsavakat. Mivel ezek olcsó olajok, széles körben alkalmazzák őket az élelmiszeriparban. Ennek eredményeképpen a legtöbbünk elég sok omega-6 zsírsavhoz jut az étrend által, ellentétben az omega-3-mal. Azonban ez nem azt jelenti, hogy az omega-6 zsírsavakkal valami baj lenne. Ugyanolyan esszenciálisak, mint az omega3. Szervezetünkben eltérő, ám egymást kiegészítő szerepük van.
A halolaj az omega-3 esszenciális zsírsav – mely egy „jó” zsír – egy erős formáját tartalmazza. Mivel a tanulmányok szerint a lakosság jelentős része hiányt szenved az olyan jó zsírokban, mint amilyen a halolajban is megtalálható, sok ember fordul a halolaj kiegészítők felé, hogy általános egészségi állapotát és teljesítményét javítsa. Drámaian csökkenti a trigliceridek szintjét, így előzve meg a szívbetegségeket.
Az omega-3 zsírsavaknak további fizikai előnyei is vannak, az izomnövekedést elősegítő hatástól kezdve az izmok glikogéntárolásának elősegítésén keresztül az erőnövelő hatásig. Emellett azonnali változást képesek előidézni a zsírégető képességedben.
A halolajak a hideg vízben élő halakban találhatóak meg, pl. a lazacban, makrélában, tonhalban, pisztrángban, óriás laposhalban és a szardíniában. Megjegyzés: Az összes halolaj gyorsan lebomlik fény, hő és fémek hatására.
Emberek az élet minden területéről használják a halolajat, hogy így javítsák testük főbb szerveinek általános egészségi állapotát, beleértve az immunrendszert, a szív-és érrendszert, az idegrendszert, valamint a szaporítószerveket. Az aktív életmódot élők azt tapasztalják, hogy a halolajak és más esszenciális zsírsavak nem csupán az egészséghez nélkülözhetetlenek, de a teljesítményt is javítják. Az izomlebomlás csökkentése, a gyulladáscsökkentő hatás, az izomnövelés, a regenerációs idő csökkentése, a hormonkiválasztás serkentése, az ízületek és kötőszövetek egészségének megőrzése mind kincset érő tulajdonságok minden sportoló számára.
Esszenciális zsírsavként (EFA) a linolsavat is a "jó" zsírok egyikeként tartják számon; javítja az általános egészségi állapotot, elősegíti a kiegyensúlyozott hormontermelést, jó hatással van az ízületekre és a kötőszövetre, elősegíti a fehérjeszintézist — mely az izomtömeg növekedés egyik alapfeltétele — valamint erősíti az immunrendszert, a szaporítószerveket és a központi idegrendszert.
A linolsav a telítetlen zsírsavak egy egészséges forrása. Esszenciálisnak tartják, mivel szervezetünk nem képes előállítani, ám mégis szüksége van rá, így ételekkel vagy kiegészítőkkel kell fedeznünk szükségleteinket.A linolsav elsődlegesen növényi olajokban fordul elő, pl. a sáfrányos szeklicében, a szójában és a kukoricában.
Növényi olajok, pl. a sáfrányos szeklice, a szója és a kukorica olaja. Megjegyzés: Mivel az esszenciális zsírsavak könnyek károsodnak, óvjuk a napfénytől, és mindig tartsuk száraz, hűvös helyen.
A megfelelő mennyiségű EFA fogyasztása elengedhetetlen a sportolók számára, hogy elkerüljék a hiánytüneteket, melyek egyike a testzsír megnövekedése is lehet. Az omega 6 zsírsav csökkenti az izmok lebomlását és a gyulladásokat is, elősegíti az izomtömeg növekedést, felgyorsítja a regenerálódást, szabályozza a hormonok kiválasztódását, és hozzájárul az ízületek és a kötőszövet egészségéhez.
Picit olyan ez, mint mikor limonádét készítünk. Kell hozzá a citrom és az édesítő egyaránt. De csak akkor lesz finom, ha ez a két alkotóelem a megfelelő arányban van jelen. Ha például vagy egy zsák édesítőd, akkor egy raklapnyi citromra lesz szükséged a limonádéhoz. Ha csak egy kicsi édesítőd van, akkor kevesebb citromra lesz szükséged ugyanahhoz az ízhatáshoz.
Modern étrendünk úgy néz ki, mint a túl sok édesítővel készült limonádé. Túl sok omega-6 zsírsavat fogyasztunk. Ennek korrigálásához elméletileg több omega-3 zsírsavat kellene fogyasztani, hogy egyensúlyba kerüljenek a zsírsavak. De szinte soha nem hallani azt, hogy esetleg kevesebb omega-6-ot is lehet enni ahhoz, hogy közelebb kerüljünk az egyensúlyi állapothoz...
Ez az egyensúlyi állapot nagyon fontos. Az omega-6 és az omega-3 zsírsavak aránya 3:1 és 1:1 között kellene, hogy legyen. Így leírva egyszerűnek tűnik, de a nyugati típusú étrendben ez az arány 20:1 körül szokott lenni!
Ha csökkentjük az omega-6 bevitelt, azzal csökken az omega-3 igény is, és javul a növényi forrásokból bevitt omega3 zsírsavak hasznosulásának hatékonysága. De hogyan is csökkenthetjük hatékonyan az omega-6 bevitelt?