Stimulánsmentes teljesítményfokozó kisokos

2021-05-13

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

A legtöbb edzőterembe járó ember számára az edzés előtti energizálás megegyezik a gigantikus koffeinbevitellel. Tény és való, hogy a legtöbb edzés előtti formula eltérő mennyiségben ugyan, de tartalmaz koffeint, ami ugyan egy nagyszerű teljesítményfokozó hatóanyag, de szerencsére nem az egyetlen.

A tudomány fejlődésének köszönhetően manapság számos más egyéb hatóanyag is a rendelkezésünkre áll, amiknek a segítségével kedvezően befolyásolhatjuk a sportteljesítményünket – így azoknak sem kell elkeseredniük, akik késő délután vagy este eddzenek, és/vagy valamilyen egészségügyi okból kifolyólag nem fogyaszthatnak koffeint –, de szeretnék magukból kihozni az edzéseik során a maximumot!

Az elkövetkező néhány sorban bemutatjuk számodra azokat a termékeinket, amik nagyszerű alternatívát nyújthatnak a stimuláns tartalmú pörgetők kiváltására.

Mega Ginseng

A ginzenget a keleti kultúrákban évezredek óta használják amolyan jolly joker jelleggel: a mentális koncentráció, a frissesség fokozására, az immunrendszer megtámogatására, a fáradtság csökkentésére, de még akár a szexuális energia növelésére is nagyszerűen megállja a helyét.
Adaptogén gyógynövény mivoltából adódóan, támogatja a szervezetet fokozott stresszhatásokkal szembeni alkalmazkodását, illetve javíthatja a kedélyállapotot.

Ajánlott adagolás: 1 kapszula, edzés előtt 30 perccel

Hyper Carnitine (ALC)

A karnitin mapanság az egyik legnépszerűbb étrend-kiegészítő a sportolók körében. Az ALC, vagy teljes nevén az acetyl l-carnitine az l-karnitin acetilált észtere, ami képes átjutni a vér/agy gáton, így jelentős védőhatást tud kifejteni az idegszövetre és a központi idegrendszerre, valamint fokozza a mentális éberséget és kedvezően befolyásolja a memóriát. Az ALC nélkülözhetetlen a sejtszintű energiatermelésben, ugyanis kulcsszerepet tölt be a zsírok mitokondriumokba történő szállításában – ahol azok energiát állítanak elő. Az acetyl l-karnitin ezáltal kedvezően befolyásolhatja az állóképességet és a fizikai teljesítőképességet.

Ajánlott adagolás: 1-2 kapszula, edzés előtt 30 perccel

Beta Alanine

A béta-alanin, egy nem esszenciális béta-aminosav, amely képes hatékonyan növelni az izomzat karnozin szintjét. A karnozin támogatja a szervezet pufferelő ( PH egyensúly fenntartó) funkcióját, méghozzá úgy, hogy megköti az edzés által felhalmozódó hidrogén ionokat. A hidrogén ionok savassá teszik az izomszövetet, ezáltal az izmok „elnehezülnek” és csökken a teljesítőképességük.

A megemelt karnozin szintnek köszönhetően a savasodás kevésbé intenzív formában és később jelentkezik, aminek következtében növekszik az edzésteljesítmény.

Ajánlott adagolás: 50mg/egyenletesen elosztva a nap folyamán. 1 kapszula, 800mg hatóanyag tartalommal rendelkezik.

Arginine Liquid

Az arginin egy fehérje alkotó aminosav, tehát megtalálható minden komplex fehérje forrásban. Azon felül, hogy az aminosavként részt vesz a fehérjék felépítésében, számos hasznos élettani hatást lát el. Sportolói szempontból ezek közül talán az értágító hatása a legfontosabb.

Az arginin a nitrogén monoxid (NO) előanyaga. A nitrogén monoxid egy gáz, amely arginin aminosavból szabadul fel, a NOS nevű enzim hatására. Ennek az enzimnek több változata is megtalálható az emberi szervezetben, az érfalakban az eNOS típus lelhető fel, mely különböző ingerekre aktiválódik, és a vérben keringő arginin aminosavat hasítja. A hasítás eredményeként NO gáz szabadul fel, aminek hatására a sejtekben egy cGMP anyag keletkezik – ami ellazítja az érfalban található simaizmokat. Ennek következtében az érfal kitágul, és a vérkeringés fokozódik.

Edzés hatására a megdolgozott izmokban futó erekben az eNOS enzim aktiválódik, és ennek köszönhető a mindenki által kedvelt bedurranás. Extra arginin bevitellel, megnövekszik az eNOS enzim részére rendelkezésre álló alapanyag, így az értágító hatás erősebb és hosszabb lesz.

Ez több szempontból is hasznos egy súlyzós edzést végző atléta számára:

  • az intenzívebb keringésű izomzat több oxigént kap, így jobban teljesít
  • az intenzívebb keringésű izomzatból könnyebben és "gyorsabban" távoznak a salakanyagok, így a fáradtságérzet később jelentkezik, a regeneráció felgyorsul
  • javul az izomzat tápanyagfelvétele.

Javasolt adagolás: 12.5-25ml edzés előtt 30 perccel.

Citrulline Malate

A citrullin, az argininhez hasonló aminosav, amely szervezetünkben rövid időn belül argininné alakul. Különlegessége az, hogy jobban képes fokozni az arginin szintet, mint maga az arginin. Ennek oka az, hogy a bélbaktériumok képesek az arginin lebontására, így az elfogyasztott arginin egy része, már a belekben lebomlik. A citrullint ezzel szemben a bélbaktériumok nem képesek lebomlani – a májban alakul argininné – ezért hozzávetőlegesen fele akkora adagok elegendők belőle, mint az argininből.

Ajánlott adagolás: 2-3 szem, edzés előtt 30 perccel.

Tyrosine

A tirozin egy egy poláris láncú, nem esszenciális aminosav. Kiemelt szerepe van a sejten belüli jelátviteli folyamatokban, ezen felül nagy mennyiségben használja fel a központi idegrendszer és a pajzsmirigy. A tirozin előanyaga több serkentő hatású idegi ingerület átvivő anyagnak, mint a DOPA, dopamin, noredrenalin és adrenalin valamint a T3 és T4 pajzsmirigyhormonoknak.

Tyrosine

A mellékelt ábrán az látható, hogy tirozinból neurotranszmitterek keletkeznek. Ezek az ingerületátvivő anyagok, fontos szerepet játszanak az éberség fokozásában a mozgás elindításában és koordinálásban, a zsírbontásban valamint az elégedettség és boldogságérzet kiváltásában.

Ajánlott adagolás: 2 kapszula, edzés előtt 30 perccel

Mivel az egyes hatóanyagok eltérő hatásmechanizmussal rendelkeznek, ezért az átfogó hatás elérése érdekében érdemes őket kombinálni. -

Például:

  • 1 kapszula Mega Ginseng,
  • 1 kapszula Tyrosine,
  • 2 kapszula Citrulline Malate,
  • Beta-Alanine a testsúlyunkhoz mérten

Ha viszont nem akarsz a konyhádba egy komplett „laboratóriumot” tartani és vesződni a különféle étrend-kiegészítők adagolásával, akkor próbáld ki az Ami-NO Xpress-t, ami szinte minden hatóanyagot tartalmaz az imént felsoroltak közül, sőt egy kicsivel többet is.