Tudj meg mindent a magnéziumról! A szervezet második legfontosabb ásványi anyaga

2020-01-16

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

A magnézium az emberi szervezet második legfontosabb ásványi anyaga a kálium után. A magnézium több, mint 600 biokémiai folyamatban vesz részt, ez is mutatja nélkülözhetetlen szerepét. A magnézium szerepet játszik a csontanyagcserében, az ingerületátviteli folyamatokban, nélkülözhetetlen az ideg-izom összehúzódásokhoz, szerepe van az izomgörcsök megelőzésében és kezelésében. A magnézium elengedhetetlen a szív-és érrendszer megfelelő működéséhez is.

Mivel a magnéziumnak megannyi létfontosságú funkciója van a szervezetben, hiányának tünetei ugyan olyan sok szinten jelentkezhetnek. Magnézium hiányában károsodnak az anyagcserefolyamatok, idegrendszeri folyamatok, tünetként jelentkezhet izomgörcs, izomgyengeség, szédülés, szívritmuszavar, krónikus fáradtság, magas vérnyomás, depresszió, ingerlékenység, migrén.

A magnézium napi beviteli mennyisége (NRV) 375 mg. Ez egy általános, iránymutató mennyiség, mely bizonyos állapotokban jelentősen eltérhet ettől. Például a kismamák magnéziumigénye közel 500 mg naponta, de az intenzíven sportoló embereknél a normál érték 2-3-szorosa is lehet.

Érdekes, hogy a napi beviteli mennyiség csak néhány száz milligramm, mégis a modern világban a felnőttkorú lakosság több, mint fele magnéziumhiányos. Eszerint a felnőtt lakosság fele magnéziumpótlásra szorul. A szervezet magnéziumigényét fedezhetjük táplálkozás útján és étrend-kiegészítő formájában is. Táplálékaink legjobb magnéziumforrásai a következők: banán, babfélék, brokkoli, barna rizs, olajos magvak, halolaj, tej, gombák, szójabab, kukorica, tofu, teljes kiőrlésű gabonafélék. A rossz táplálkozási szokások ahhoz is vezetnek, hogy a táplálékaink útján kevesebb magnéziumhoz jut a szervezet. Emellett a mezőgazdasági technológiák alkalmazása miatt, jellemzően csökken az élelmiszerek magnéziumtartalma.

Kiknek szükséges pótolniuk a magnéziumot?

  • Intenzív fizikai munkát végzőknek, sportolóknak, élsportolóknak
  • Egyoldalú táplálkozás esetén, magas napi fehérjebevitelkor
  • Kismamáknak, szoptatáskor
  • Testtömegcsökkentő étrend tartásakor
  • Bizonyos gyógyszerek s betegségek esetén orvossal egyeztetve

Ha magnézium tartalmú étrendkiegészítőt választunk mindig ügyeljünk a minőségre és a benne található hatóanyag típusára és mennyiségére. A magnéziumforrásokból a legjobban hasznosuló forma a magnézium-citrát és magnézium-laktát. Ügyeljünk arra is, hogy a magnéziumból elegendő mennyiséget tartalmazzon az étrendkiegészítő adott mennyiségű napra leosztott beviteli mennyisége.


Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!