ZMB6 – kézenfekvő megoldás egyszerre két problémára

2020-10-21

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

A cink és magnézium kombinációját tartalmazó termékek gyakran elkerülik a táplálékkiegészítőket amúgy használó sportolók figyelmét. Végül is „csak” egy újabb ásványi anyag formuláról van szó, messze nem tűnik olyan „izgalmasnak”, mint egy új edzés előtti vagy zsírégető kiegészítő. Pedig olyan ásványi anyagokról van szó, amelyek rengeteg élettani, biokémiai folyamatban játszanak fontos szerepet, és amelyekből az emberek jelentős része nem visz be eleget.

A két probléma

Mind a cink-, mind a magnéziumhiány általános jelenség. Különösen a magnéziumhiány, ami azonban nagyon sokszor rejtve marad, mivel nem mutatkozik meg a vérképben, ugyanis a szervezet a teljes magnézium állományának csak mintegy 1%-át tárolja a vérben, 99% a csontokban, az izmokban és egyéb puhaszövetekben található. Éppen ezért a legtöbb orvos nem is tünteti fel a magnéziumszintet a laborkérő lapokon (ellentétben a kalciummal, a nátriummal, a káliummal és a foszforral). Így a legtöbb magnéziumhiányos ember csak akkor tudja meg, hogy az, amikor már annak következményeit szenvedi. Egyébként a felnőtt magyar lakosság 75%-a magnéziumhiányos (az amerikaiaknál még rosszabb a helyzet, náluk ez a szám 85%).

Ez nagy probléma, ugyanis a magnézium mintegy 300 biokémiai folyamatban vesz részt az emberi szervezetben. A magnéziumhiány tünetei egyben mutatják is, hogy milyen fontos szerepet is játszik a magnézium a testünkben. A következő tünetek léphetnek fel, ha nem fogyasztunk elegendő magnéziumot: szívritmuszavar, fáradtság, rossz alvás, izomgörcsök, a kognitív és a koordinációs képességek zavara, gyengeség, hányinger, hányás, hasmenés, idegesség, remegés, alacsony kálium- és kalciumszint, magas vérnyomás, valamint agyi- és koszorúérgörcs.

A világ lakosságának kb. 25-30%-a cinkhiányos. Ez a probléma kevésbé súlyos (mármint az elterjedtsége, és nem a következmények tekintetében), mint a magnézium esetében, de azért jelentősnek mondható. A szervezet cinkállományának 90%-a az izmokban és a csontokban tárolódik. A rutin vérvizsgálatok a cinket sem mérik, de a szérum cink egyébként sem egy túl hasznos „biomarker”, ugyanis mire a vérben lecsökken a cink szintje, akkorra már a szervezet már komoly cinkhiányos állapotban van, és esetleg már ennek tünetei is jelentkeztek. A cinkhiány jellemző tünetei a következők: gyakori fertőzések, rossz alvás, viselkedészavarok, elhúzódó sebgyógyulás, bélgyulladások, károsodott glükóz-tolerancia, csökkent étvágy, anorexia, ízérzészavar, fejlődésben elmaradás, szexuális fejlődési zavar, impotencia, bőrbetegségek, menstruációs zavarok, hajvesztés, alacsony tesztoszteronszint, csökkent spermaszám.

A megoldás

A testépítők és általában a sportolók egyébként fokozottan ki vannak téve a cink- és magnéziumhiánynak. Ez több tényező eredője. Például, intenzív edzés közben izzadással sok cink és magnézium távozik a szervezetből. Az edzés utáni regenerálódás és fehérjeszintézis során is sok cink használódik fel. És akkor még ott vannak az étkezési faktorok. A kalciumban gazdag ételek (például tejtermékek) például gátolják mind a cink, mind a magnézium felszívódását a vékonybélben.

Ez a megnövekedett magnézium- és cinkigény elméletileg kétféle módon oldható meg: étrendi változtatásokkal és táplálékkiegészítőkkel. Magnéziumban gazdag ételek közé tartozik például a tökmag, a mandula, a spenót és a földimogyoró. Cinkben leggazdagabb táplálék az osztriga, de a többi „tengeri herkentyű” is jó cinkforrás, ahogy a vörös húsok, a hüvelyesek és bizonyos magvak is. A növényi formában történő cinkbevitelt, illetve annak hasznosulását jelentősen megnehezíti a diófélékben, olajos magvakban, babfélékben és gabonákban jelen lévő fitinsav (a foszfor raktározási formája), ami akadályozza a cink felszívódását.

Pusztán élelmiszerekkel meglehetősen nehéz a fokozott magnézium- és cinkszükségletet kielégíteni. Például, az egyébként magas cinktartalmúnak számító marhahúsból napi 600 grammot kellene fogyasztani 30 gramm cink beviteléhez (ami a cink + magnézium formulák standard cink adagja). A magas magnéziumtartalmú mandulából napi 200 grammot kellene elfogyasztani ahhoz, hogy megkapjuk a cink + magnézium termékek szokásos 450 mg-os magnézium adagját. Nyilvánvalóan, sokféle étellel, itallal vihetünk be kisebb-nagyobb mennyiségű cinket és magnéziumot, viszont azt is figyelembe kell venni, hogy ennek csak 20-40%-a szívódik fel. Egyértelműnek tűnik tehát, hogy a megemelt magnézium- és cinkigényű sportolók sokat profitálhatnak az olyan cink + magnézium formulák használatával, mint amilyen a Scitec ZMB6 terméke is.

ZMB6

    ZMB6 60 kap.
    3 990 Ft
    66,50 Ft/kap.
    Kosárba teszem

Számos kutatás vizsgálta azt is, hogy az általános egészségmegőrzésen, egészségjavításon túl, van-e kifejezetten teljesítményfokozó hatása az ilyen típusú termékek használatának. Ezeknek a tanulmányoknak a többsége két fő hatásra fókuszál. Az egyik a hormonális, a másik az alvásminőség-javító hatás, ez utóbbi is részben hormonális. Az eredmények afelé mutatnak, hogy a cink és magnézium kiegészítés lényegében az összes olyan hormon (tesztoszteron, növekedési hormon, IGF-1, kortizol, pajzsmirigyhormon) termelését, ami hatással van az izomépítésre, erőszintre, teljesítményre, regenerálódásra, zsírégetésre, képes kedvező irányba mozdítani. Fontos hangsúlyozni, hogy szigorú értelemben véve az ilyen termékek nem tekinthetők tesztoszteron- vagy növekedési hormon fokozóknak, hiszen, ha a szervezet optimálisan fel van töltve ezzel a két ásvánnyal és a szervezete optimális mennyiségben és arányban termeli ezeket a hormonokat, akkor plusz cink és magnézium bevitellel ez a termelés nem igazán emelhető még tovább. Az emberek – és különösen az intenzív edzéseket végző sportolók – jelentős részéről azonban bizton állítható, hogy még nincs ebben az állapotban. Erre látványos bizonyíték, hogy random módon kiválasztott kísérleti alanyoknál sikerült statisztikailag szignifikáns eredményeket elérni.

Hogyan szedd?

A cink + magnézium + B6 formulák összetétele meglehetősen standard: 30 mg cink + 450 mg magnézium + 10-11 mg B6 vitamin. A B6 vitamin fokozza a magnézium felvételét és hasznosulását. A Scitec ZMB6 terméke is ilyen arányban biztosítja ezeket az esszenciális mikrotápanyagokat.

Fontos, hogy a ZMB6-ot ne étkezéssel vedd be, különösen olyan étkezéssel ne, ami gazdag kalciumban. A cink és a magnézium is rosszul szívódik étkezéssel együtt. A kalcium például bezavar a cink felvételébe, a cink pedig bezavar az aminosavak felszívódásába. A legjobb időpont a ZMB6 bevitelére legalább 1 órával az utolsó étkezés után és 1 órával lefekvés előtt van (tehát ha este 10-kor fekszel, akkor 8 óránál később ne egyél és 9-kor vedd be a ZMB6-ot). Így tudod maximálisan kihasználni a ZMB6 alvásminőséget javító hatását.


Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!