Zsírégető mítoszok

2019-09-12

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

CÉLZOTT ZSÍRCSÖKKENTÉS

„Csak a hasamról akarom ledolgozni az zsírt, máshonnan nem.” „Csak a belső combjaimat akarom lefogyasztani.” „Csak a felkarom hátsó részéről akarom eltüntetni a denevérszárnyakat.” Gyakran hallani ilyesmiket, főleg nők szájából. Mi a közös ezekben a célkitűzésekben? Az, hogy lehetetlen megvalósítani őket! Hihetetlen, hogy mennyi helyen le lett már írva, hogy „célzott zsírcsökkentés” nincs, mégis emberek tömegei végzik ismétlések ezreit mindenféle hasizomgyakorlatokból, törzsforgásokból, hogy megszabaduljanak a derekukat, hasukat borító zsírrétegtől, illetve órákat képesek „tárogatni” a combközelítő és combtávolító gépeken, hogy feszes fenekük és combjuk legyen. Szerintetek hány kalóriát égettek el, ha százszor ide-oda forogtok egy seprűnyéllel a nyakatokban? Minimálisat. Vagy vegyük a hasprést: a Virginia-i Egyetem kutatói kimutatták, hogy 250 000 hasprést kell elvégezni 1 font (0.45 kg) zsír elégetéséhez – ami napi 100 hasprést jelent 7 éven keresztül. Ennél már az is többet ér, ha pár utcával odébb parkoltok le a kocsival és onnan gyalog mentek be a terembe. Az az égető érzés az izmokban a századik hasprés vagy az ezredik törzsfordítás után, nem azt jelzi, hogy „ég a zsír”, hanem, hogy fárad az izom.

KOPLALÁS EGY BIZONYOS IDŐPONT UTÁN

Népszerű módszer a zsírégetés gyorsítására a tápanyag bevitel kerülése 2-3 órával lefekvés előtt, vagy mondjuk 18 óra után. A fogyás fokozódása a hosszabb „böjtös” éjszakai időszakból adódik. Egyesek azzal érvelnek, hogy ennél a módszernél akkor kerüljük a kalória bevitelt, amikor a fizikai aktivitás alacsony (vagyis a test nem éget annyi kalóriát ilyenkor), amikor egy napi teljes étkezés után a szénhidrát raktárak tele vannak, valamint amikor az inzulin érzékenység alacsonyabb. Valójában leginkább pusztán az történik, hogy így az alanyok összességében kevesebb kalóriát visznek be a nap során, ezzel fokozva a zsírégetést – függetlenül a kalóriabevitel ütemezésétől.

MINÉL JOBBAN IZZADSZ, ANNÁL TÖBB ZSÍRT ÉGETSZ EL

Minél keményebben edzel, annál több kalóriát égetsz el egy adott időegység alatt. Az azonban, hogy mennyire izzadsz, nem pusztán az edzéseid intenzitásától függ. Vannak, akik a nagy testsúlyuk miatt izzadnak jobban, de vannak olyanok is, akik genetikailag hajlamosabbak többet izzadni. Az emberek jobban izzadnak meleg, száraz környezetben vagy melegen felöltözve. A melegben, műanyag „izzasztó” ruhában végzett edzés tényleg gyors súlycsökkenést eredményez, de ez az elvesztett súly túlnyomórészt víz, amit az edzés után pótolni kell, ha nem akarjuk az egészségünket veszélyeztetni.

VANNAK NEGATÍV KALÓRIATARTALMÚ ÉTELEK

Egyesek úgy vélik, hogy vannak olyan élelmiszerek, amelyek megemésztése több kalóriát igényel, mint amennyit azok ténylegesen tartalmaznak, tehát ha ilyesmiket eszünk, az olyan mintha negatív kalóriát fogyasztanánk. Olyan zöldségeket és gyümölcsöket szoktak emlegetni, mint a sárgarépa, a brokkoli, a dinnye, az ananász, az alma, stb. Ez képtelenség! Ezek szerint, ha csak répát ennénk, hamarabb éhen halnánk, mintha nem ennénk semmit?

Ezekben a zöldségekben, gyümölcsökben van cukor, és még a rostoknak is van valamennyi kalóriatartalma.


Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!