Ginkgo Biloba készítmények

Ginkgo Biloba (páfrányfenyő)

A Ginkgo Biloba (párányfenyő) kivonata javítja az agy vérellátását és ezért különösen hatásos öntudatzavarok, szédülések, emlékezetzavarok, csökkenő figyelem, valamint a szellemi teljesítőképesség gyengülése esetén. Emellett javítja a periférikus véredények vérellátását is és serkenti az anyagcserét a végtagokban. A Ginkgo Biloba kivonat ugyanakkor hatásos antioxidáns is, mely a sejteket védi a roncsolódás ellen.

Mi a Ginkgo Biloba?

Ginkgo Biloba készítmények webáruházunkban

Rendezés:
Ginkgo Biloba 100 g.k.
3 190 Ft
31,90 Ft/g.k.
Kosárba teszem

Mi a Ginkgo Biloba?

A Ginkgo Biloba (páfrányfenyő) egy Dél-Kelet-Ázsiában honos és a ginkgoaceae családhoz tartozó fa. A ginkgo kb. 30 m magasságra is megnövő lombhullató, törzsének átmérője a 3 métert is elérheti, életkora az 1000 évet is meghaladhatja. Az északi és a déli földteke mérsékelt égöve alatt a dinoszauruszok idején igen elterjedt volt.

Ma már a ginkgofa nem vadon nő, hanem a föld számos részén parkokba telepítik, Ázsiában többezer éve használt gyógynövény, Európában csak az 1970-es évektől kezdték el újra telepíteni. Nagyszerű látványt nyújt mint dísznövény, mely főként gombákkal, fertőzésekkel és betegségekkel szemben nagyon ellenálló. Mindezt elsősorban az aktív sejtvédő anyagok magas részarányára vezetik vissza. A "ginkgo" szó a japán gürkyo-ból származik - aminek jelentése ezüst baracknak felel meg. A fa levelei egy barázda által elválasztott két lebenyből állnak, innét a "biloba" elnevezés.

A Ginkgo Biloba hatása

A páfrányfenyő jó hatással van a vérkeringésre, fokozza a verőerek rugalmasságát, javítva számos szerv, például az agy és a pénisz vérellátását. Növeli a szervek oxigénellátását, ezáltal segítve azok működését. Aszpirinhez hasonló hatása gátolja a vérrögök kialakulását, amik az agyi infarktus egyik okozói lehetnek. A páfrányfenyő kivonata antioxidáns hatással is rendelkezik, védi a sejtek a káros szabad-gyököktől. Egyes vizsgálatok azt mutatták, hogy a Ginkgo Biloba hatása jó a belső fül vérellátásának javítására és használatával drámai javulás érhető el a szédülés, fülcsengés, fülzúgás miatt panaszkodó betegeknél.

Ginkgo Biloba a sportban

Nemcsak a vizsgákhoz jó a régóta ismert Ginkgo Biloba gyógynövény, de a sportolók is hasznát vehetik a hatásának. A Ginkgo fokozza a vérkeringést, ami nemcsak az agyműködés szempontjából előnyös, de az izomműködésnek is hasznos. Amikor az izmokban nő a véráram, több oxigén, tápanyag és hormon jut el ide. Ráadásul a salakanyagok és méreganyagok is könnyebben távoznak, ez pedig segíti a regenerációt. A Ginkgo Biloba a sportban javítja a napi teherbíró-képességet, segít az egészség és a jó közérzetet megtartásában.

A Ginkgo Biloba jól bevált kiegészítő a sportteljesítmény növelésére. Testépítők és erőatléták is előszeretettel használhatják az edzések alatti fokozottabb koncentrálóképesség javítására. Segít az agy-izom kapcsolat erősítésében, ami a testépítésben kiemelten fontos tényező. A páfrányfenyő képes a végtagerek vérellátását javítani, ezért alkalmas az időszakos izomgörcsök, izomgyengeség kezelésére is. Kutatók szerint az edzések előtt 30-60 perccel bevett Ginkgo Biloba segít az összpontosításban.

A Ginkgo Biloba kivonat

A ginkgofa levelének kivonata kétfajta hatóanyagcsoportot tartalmaz: flavonoidokat és terpenoideket. Ezek élettanilag aktív természetes anyagok, keverékük adja a Ginkgo Biloba kivonatnak a széles hatássprektrumot. Számos jótékony hatással rendelkezik, javítja például az idegsejtek közötti jelátvitel minőségét, serkenti az agy energiaellátását. Fokozza a verőerek rugalmasságát, ily módon javítva az agy és a végtagok vérellátását. Azoknak az öregedő embereknek, akiknek az agyi verőerei érelmeszesedés miatt beszűkültek, különösen nagy jelentőségű lehet a Ginkgo Biloba kivonat.

Ginkgo Biloba készítmények

A Ginkgo Biloba készítmények minősége azáltal nyer kifejezést, hogy a készítmény mindkét hatóanyagcsoportot - a flavonoidokat és a terpenoideket - tartalmazza-e. A minőség egyik további jellemzője a kivonatoldat koncentrációja. A legjobb minőségi osztályba tartozó szer az a Ginkgo Biloba készítmény, amelyben a kivonat koncentrációja a flavonglikosid esetében 22-27 %-ot és a terpenlaktán esetében pedig 5-7 %-ot képvisel. Létezik Ginkgo Biloba tabletta és kapszula formában is, de készül a kivonatból Ginkgo Biloba tea is.

A Ginko Biloba adagolása

Adagolás: 40-80 mg os egyszeri adagokat naponta 2-3 alkalommal, az emlékező képesség javítására, megőrzésére. Degeneratív betegségek esetén terápiásan 200-300 mg-os adagok használhatók 3 alkalommal naponta. Sportolóknak a teljesítmény fokozására, edzések előtt körülbelül 30 perccel bevéve, 120-180 mg adagokban érdemes használni.

Ginkgo Biloba mellékhatásai

A Ginkgo Biloba egy gyógynövény, csak extra nagy dózisban vagy fokozott érzékenység mellett fordulnak elő mellékhatások. 600 mg naponta, hasmenést és hányást okozhat. Ha vényköteles gyógyszert szed valaki, vagy akármilyen gyógyszeres kezelés alatt áll, használata előtt konzultáljon kezelőorvosával az esetleges mellékhatások és gyógyszerkölcsönhatások tisztázása érdekében. Ritka esetben okozhat ingerlékenységet, nyugtalanságot. Egyesek a szedés első napjaiban fejfájásról is beszámoltak. Ha a mellékhatások túl kellemetlenek, vagy erősödnek, csökkenteni kell a napi mennyiséget.

Ismert gyógyszerkölcsönhatások: a ginkgo az aszpirinhez hasonlóan véralvadásgátló hatású, így más véralvadásgátló készítményekkel együtt ne alkalmazzuk.Vissza a Ginkgo Biloba kategóriaoldal elejére!